Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2003

Έκλαμψη ακτίνων γάμμα ίσως προκάλεσε μαζική εξαφάνιση ειδών πριν από 440 εκατ. χρόνια


Η μαζική εξαφάνιση ειδών που συνέβη πριν από 440 εκατομμύρια χρόνια ίσως προκλήθηκε από έκλαμψη ακτίνων γάμμα -την ισχυρότερη έκρηξη στο Σύμπαν- υποστηρίζουν Αμερικανοί αστροφυσικοί και παλαιοντολόγοι.

Οι εκλάμψεις ακτίνων γάμμα παράγονται από τεράστια άστρα που πεθαίνουν. Καθώς καταρρέουν και μετατρέπονται σε μαύρες τρύπες, εκπέμπουν από τους πόλους τους ακτινοβολία γάμμα, τόσο ισχυρή ώστε μπορεί να γίνει αντιληπτή από την άλλη άκρη του Σύμπαντος.

Οι εκλάμψεις αυτές διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ωστόσο θα μπορούσαν να εξαφανίσουν ακαριαία κάθε μορφή ζωής αν η δέσμη τους στόχευε απευθείας τη Γη από μικρή απόσταση.

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2003

Η επιτροπής ασφάλειας της NASA παραιτείται σύσσωμη μετά την τραγωδία του Columbia


Τα εννέα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Αεροδιαστημικής Ασφάλειας της NASA και δύο ακόμα υπάλληλοί της παραιτήθηκαν την Τρίτη, αποδεχόμενοι το μερίδιό τους στην ευθύνη για την τραγωδία του Columbia.

Όπως ανακοίνωσε η υπηρεσία, η επικεφαλής των συμβούλων Σίρλει ΜακΚάρτι απέστειλε στον διοικητή της NASA Σον Ο Κιφ επιστολή παραίτησης, στην οποία αναφέρει ότι τα μέλη της επιτροπής «θα δώσουν σε εσάς και το Κογκρέσο την ελευθερία να ανανεώσετε την επιτροπή και να επαναδιαμορφώσετε τον καταστατικό χάρτη και την αποστολή της».


Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2003

Το θερμότερο καλοκαίρι από το 1757 έζησε φέτος η Ευρώπη


Το πιο ζεστό καλοκαίρι από το 1757 γνώρισε φέτος η Ευρώπη, βεβαιώνει μελέτη του Πανεπιστημίου της Βέρνης.

Το κύμα καύσωνα που στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων στη γηραιά ήπειρο, εκτίναξε τον υδράργυρο σε επίπεδα κατά δύο βαθμούς υψηλότερα από το μέσο όρο των 17,5 βαθμών που ίσχυε στην Ευρώπη από το 1901 έως το 1995.

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2003

Η Συνθήκη του Ντέρμπαν θέτει δεκαετές πλάνο για την προστασία του Περιβάλλοντος


Το δεκαήμερο Παγκόσμιο Συνέδριο Πάρκων έληξε το απόγευμα της Τετάρτης με την υιοθέτηση της Συνθήκης του Ντέρμπαν, ένα δεκαετές μη δεσμευτικό πλάνο για τον ορισμό και τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών του πλανήτη. Στόχος η προστασία όλων των ειδών που τελούν σε κίνδυνο ή υπό εξαφάνιση εντός των φυσικών τους ενδιαιτημάτων.

Σύμφωνα με το Reuters, οι 2.500 σύνεδροι στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής προτείνουν στη διεθνή κοινότητα τη δημιουργία ενός παγκοσμίου δικτύου προστρατευόμενων περιοχών έως το 2012. Το δίκτυο θα περιλαμβάνει «αυστηρά προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 20 έως 30 τοις εκατό κάθε ενδιαιτήματος».

Το Σύμπαν ίσως δημιουργήθηκε μέσα σε μια μαύρη τρύπα


Ολόκληρο το σύμπαν ίσως βρίσκεται ακόμα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας όπου και γεννήθηκε, υποστηρίζουν δύο Αμερικανοί μαθηματικοί.

Ο Μλέικ Τέμπλ και τον Τζόελ Σμόλερ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ντέιβις κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι θεωρητικά δυνατόν το Σύμπαν να προήλθε από μια λευκή τρύπα που εξερράγη στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας. Οι λευκές τρύπες είναι το αντίθετο των μαύρων -αντί να απορροφούν ύλη την εκπέμπουν.

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2003

Άστρο διογκώνεται σε κόκκινο γίγαντα και καταβροχθίζει τρεις πλανήτες


Αστρονόμοι μπόρεσαν να εξηγήσουν γιατί ένα άστρο στον αστερισμό του Μονόκερου εξέπεμψε πέρυσι τρεις σύντομες λάμψεις, ισχυρότερες από κάθε άλλη πηγή φωτός στο γαλαξία μας. Φαίνεται ότι το άστρο κατάπιε τρεις πλανήτες.

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, το V838 Μονοκερότις είναι κανονικά ένα αμυδρό άστρο σε απόσταση 20.000 ετών φωτός. Το 2002 όμως, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατέγραψε τρεις παλμούς φωτός, σε διάστημα δύο μηνών, που έκαναν το άστρο 600.000 φορές λαμπρότερο από τον Ήλιο. Οι αστρονόμοι αδυνατούσαν τότε να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2003

Επιστήμονες θα εξετάσουν την προέλευση των επιθανάτιων οραμάτων


Σε μια προσπάθεια να εξακριβώσουν αν ευσταθούν οι ισχυρισμοί ασθενών ότι είχαν εξωσωματικές εμπειρίες όταν βρέθηκαν στο χείλος του θανάτου, Βρετανοί επιστήμονες οργανώνουν ένα πείραμα με τη συμμετοχή των μονάδων ανάνηψης σε 25 νοσοκομεία.

Ο Δρ Πίτερ Φένγουικ του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Λονδίνου θα παίρνει συνεντεύξεις από ασθενείς που υπέστησαν καρδιακή ανακοπή, για να διαπιστώσει αν το φαινόμενο είναι απλώς ένα κατασκεύσμα του εγκεφάλου, ή αν πράγματι ορισμένοι από αυτούς «βγήκαν» από το σώμα τους και μπόρεσαν να παρατηρήσουν το χώρο γύρω τους από ψηλά.

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2003

Σε 15.000 ανέρχονται τα θύματα του καύσωνα στη Γαλλία - Αντιπαράθεση για ευθύνες


Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημογραφικών Ερευνών της Γαλλίας εκτιμά ότι τα θύματα από τον καύσωνα στη χώρα ανέρχονται περίπου σε 15.000, αντί σε 11.400 που είχε ανακοινώσει αρχικά η κυβέρνηση, όπως δημοσίευσε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επικαλούμενη πληροφορίες από ειδικούς του Ινστιτούτου, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι τον Αύγουστο έχασαν τη ζωή τους συνολικά 54.070 Γάλλοι, και σε σύγκριση με τους περίπου 40.000 θανάτους τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, προκύπτει το συμπέρασμα ότι η διαφορά οφείλεται στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι.

Η μαζική εξάλειψη ειδών πριν από 251 εκατ. χρόνια ίσως οφειλόταν σε έλλειψη οξυγόνου


Τεράστιες ποσότητες μεθανίου που ανέβλυσαν από τους ωκεανούς ήταν ο υπαίτιος της εξαφάνισης του 70 έως 90% των ζωικών οργανισμών πριν από 251 εκατ. χρόνια, υποστηρίζει ένας Αμερικανός γεωλόγος. Το αέριο αντέδρασε με το ατμοσφαιρικό οξυγόνο και πυροδότησε μια σειρά από αλλαγές πλανητικής κλίμακας, οι οποιες οδήγησαν σε δραστική μείωση του οξυγόνου στην ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα ζώα πέθαναν από ασφυξία.

Σύμφωνα με το NewScientist.com, οι επιστήμονες απέδιδαν τη μαζική εξαφάνιση στο τέλος της Πέρμιας περιόδου σε μια δραματική κλιματική αλλαγή. Γνώριζαν ότι κάποιος άγνωστος παράγοντας προκάλεσε την απελευθέρωση των τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου που βρισκόταν κάτω από των ωκεάνιο πυθμένα καθώς και στους πολικούς πάγους.