Τρίτη 25 Ιουλίου 2006

Λίμνες παγωμένου φυσικού αερίου διακρίνει το Cassini στον Τιτάνα


Το ραντάρ του διαστημικού σκάφους Cassini, που μελετά από πέρυσι το σύστημα του Κρόνου, ανακάλυψε στον δορυφόρο Τιτάνα σκούρες κηλίδες που σχεδόν σίγουρα αντιστοιχούν σε λίμνες παγωμένου μεθανίου και αιθανίου.

Οι επιστήμονες υποψιάζονταν εδώ και χρόνια την ύπαρξη υγρών υδρογονανθράκων στο μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου. Οι ισχυρότερες μέχρι σήμερα ενδείξεις συγκεντρώθηκαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν το Cassini πέρασε από τον Τιτάνα σε απόσταση 950 χιλιομέτρων.

Αυτή τη φορά, το σκάφος διέκρινε ένα σύμπλεγμα από τουλάχιστον 12 λίμνες, μήκους από δέκα έως 100 χιλιομέτρων. Ορισμένες συνδέονται με κανάλια, άλλες φαίνεται να τροφοδοτούνται από παραπόταμους.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006

Ένα Σύμπαν που σφύζει από ζωή


Καθώς κινείται η Γη μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος, μοιάζει με γαλέρα που αρμενίζει στους ωκεανούς του κόσμου. Πάνω σε τούτο το πλοίο όλα τα βασίλεια αυτού του πλανήτη μοχθούν, αναζητώντας με λαχτάρα να φτάσουν στην «Ιθάκη» τους. Και στο πηδάλιο στέκει η ανθρωπότητα που κοιτά ψηλά στον έναστρο ουρανό και οδηγείται από τα λαμπερά άστρα προς το απάνεμο λιμάνι του πνεύματος.

Συχνά ακούμε να διατυπώνεται το ερώτημα εάν είμαστε μόνοι μέσα στο σύμπαν και αν υπάρχει τελικά εξωγήινη ζωή. Επί πολλούς αιώνες, στο παρελθόν, η διατύπωση και μόνο μιας τέτοιας ερώτησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε θάνατο στην πυρά, καθώς η γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου και η Ιερή Εξέταση δεν άφηναν πολλά περιθώρια για να δοθεί κάποια απάντηση.

2019: Η μεγαλύτερη απειλή για την γη


Εντοπίστηκε σε εργαστήριο του Νέου Μεξικού (ΗΠΑ) αστεροειδής που εκτελεί περιστροφή 837 ημερών γύρω από τον Ήλιο και που, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, θα συναντηθεί με τη Γη την 1η Φεβρουαρίου του 2019...

Το πιο απειλητικό σώμα που εντοπίστηκε ποτέ στο διάστημα φαίνεται να έχει μπει σε μια τροχιά που το οδηγεί κατ' ευθείαν πάνω στη Γη. Κάτι που θα έκανε τη ζωή πάνω της να επιστρέψει σε προϊστορικά επίπεδα. Το ουράνιο αυτό σώμα, που οι επιστήμονες το βάπτισαν "2002ΝΤ7", δεν έχει διάμετρο μεγαλύτερη των δυο χιλιομέτρων, μπορεί όμως να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των ζωντανών οργανισμών πάνω στη Γη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, δρ Benny Peiser, ο τύπος αυτός του αστεροειδή συγκρούεται με τη Γη σπανιότατα: μια φορά στα δύο εκατομμύρια χρόνια. Αν όμως αυτό συνέβαινε, ο 2002ΝΤ7 θα προκαλούσε ένα τέτοιο χάος που η ανθρωπότητα θα οπισθοχωρούσε στους πιο μακρινούς χρόνους της ιστορίας της.

Τρίτη 11 Ιουλίου 2006

Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας


Διχασμένο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την αντιμετώπιση της Β.Κορέας μετά τις πυραυλικές δοκιμές της περασμένης εβδομάδας. Το ψήφισμα για κυρώσεις που προωθούσε η Ιαπωνία αναβλήθηκε, καθώς Κίνα και Ρωσία διαφωνούν με το ενδεχόμενο αυτό.

Η Ιαπωνία μάλιστα έφτασε στο σημείο να μιλήσει ακόμη και για προληπτικό χτύπημα κατά της Βορείου Κορέας, προκαλώντας την αντίδραση της Σεούλ.

«Το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη. Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί αυτό φωτίζει την επεκτατική φύση της Ιαπωνίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ν.Κορέας, Γιουνγκ Τάε-Χο.

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2006

Επιτυχής η δοκιμή του κινητήρα που θα στείλει τους Κινέζους στη Σελήνη


Η Κίνα δοκίμασε με επιτυχία τον ισχυρό πυραυλοκινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα τα τοπικά μέσα.

Η δοκιμαστική πυροδότηση του κινητήρα «ήταν απόλυτη επιτυχία» δήλωσε στο πρακτορείο Νέα Κίνα αξιωματούχος της Κινεζικής Εταιρείας Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2006

«ΕΚΤΑΚΤΗ» ΕΙΔΗΣΗ: Οι Τούρκοι ανακάλυψαν πρώτοι την Αμερική!


Τρέλα αποφάσισαν να «πουλήσουν» οι αγαπητοί σύμμαχοι, γείτονες και επίδοξοι «Ευρωπαίοι» Τούρκοι, ισχυριζόμενοι με απλά λόγια ότι… ανακάλυψαν την Αμερική!

Δεν πρόκειται για αστείο. Το συγκεκριμένο θέμα καταλαμβάνει χώρο στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων!

Σύμφωνα λοιπόν με την ευφάνταστη έρευνα του τούρκου ιστορικού Τζεσμί Γιουρτσεβέρ (Cezmi Yurtsever) στα αρχεία του περίφημου ναυάρχου του 16ου αιώνα Πίρι Ρέις, ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική με καθυστέρηση 25 ετών συγκριτικά με το Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό αυτής της περιόδου!