Σάββατο 29 Αυγούστου 2009

Χάθηκε η επικοινωνία με ινδικό δορυφόρο


Χάθηκε η επικοινωνία με τον μοναδικό ινδικό δορυφόρο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά σελήνης, ανακοίνωσε το Σάββατο (29/8) το πρακτορείο ειδήσεων της Ινδίας.

Η επικοινωνία με τον δορυφόρο Chandrayaan-1, ο οποίος εκτοξεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και θα έμενε για δυο χρόνια στο διάστημα, χάθηκε απότομα τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Η εκτόξευση αυτού του δορυφόρου θεωρήθηκε ως ένα μεγάλο βήμα της χώρας για να συμβαδίσει με τις υπόλοιπες της Ασίας όσον αφορά τις διαστημικές επιχειρήσεις.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τεχνητά δέντρα κατά της κλιματικής αλλαγής


Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στη χώρα μας, που προκάλεσαν ανυπολόγιστη οικολογική καταστροφή, έρχονται οι Βρετανοί επιστήμονες να μας σώσουν από τις εκπομπές του άνθρακα που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Μηχανολόγων Μηχανικών της Μεγάλης Βρετανίας υποστηρίζουν πως ένα δάσος από 100.000 «τεχνητά δέντρα» θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε 10 με 20 χρόνια προκειμένου να απορροφήσουν τις εκπομπές άνθρακα και να αποτρέψουν τις κλιματικές αλλαγές.

«Τα τεχνητά δέντρα βρίσκονται ήδη σε πρωτότυπο στάδιο, με αρκετά ανεπτυγμένο σχεδιασμό ως προς τον αυτοματισμό τους και τα μέρη που θα τα απαρτίζουν» υποστηρίζει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, Δρ Φοξ, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μαζική τους παραγωγή θα μπορεί να πραγματοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Παλαιά ορθόδοξη εκκλησία χρησιμοποιείται ως ισλαμικό τέμενος


Στο ναό του Αγίου Δημητρίου, 178 ετών, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας της Σηλυβρίας, πραγματοποιούνται εργασίες ανοικοδόμησης που περιγράφονται ως «αποκατάσταση του τζαμιού του Μεσοχωριού», γεγονός το οποίο έχει εγείρει αντιδράσεις, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλλιέτ».

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ασθένειες... αγνώστου ταυτότητος

Ο βασιλιάς της Βρετανίας Γεώργιος Γ Δ υπέφερε από έντονες κρίσεις νοητικής διαταραχής. Στη φωτογραφία, σκηνή από την ταινία «Η τρέλα του βασιλιά Γεωργίου» με τον Νάιτζελ Χόθορν

Παράδοξες αλλεργίες, απίστευτες δυσμορφίες, ανεξήγητα σύνδρομα- Ο γιατρός Γουίλιαμ Γκαλ ξεκίνησε μια έρευνα με σκοπό την αναζήτηση απαντήσεων σε μυστηριώδη νοσήματα που παραμένουν ανεξιχνίαστα για την επιστήμη


Στα ίχνη του δημοφιλούς τηλεοπτικού Δρος Χάουζαλλά με εντελώς διαφορετικές συνθήκες στην πραγματική ζωή- ο γιατρός Γουίλιαμ Γκαλ ίδρυσε πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες το Πρόγραμμα Μη Διαγνωσμένων Ασθενειών με στόχο να αναζητήσει απαντήσεις για μυστηριώδεις ασθένειες οι οποίες παραμένουν ανεξιχνίαστες για την επιστήμη. Με αφορμή αυτό το εγχείρημα, σας παρουσιάζουμε μερικές από τις πιο ασυνήθιστες περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει το ιατρικό επάγγελμα.


Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

CIA: “τρομοκρατικές” μέθοδοι για να ομολογήσουν μέλη της Αλ Κάιντα


Με τη χρήση όπλων και ηλεκτρικών τρυπανιών προσπάθησαν να αποσπάσουν τις ομολογίες μελών της αλ Κάιντα που είχαν συλλάβει οι πράκτορες της CIA, σύμφωνα με έκθεση ανώτερου αξιωματούχου της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Οι μέθοδοι χρησιμοποιήθηκαν και στον Σαουδάραβα Αμπντ αλ Ραχίμ αλ Νασίρι, ο οποίος ήταν βασικός ύποπτος της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του αμερικανικού πλοίου "USSCole" στις 12 Οκτωβρίου του 2000 στην Υεμένη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 17 Αμερικανοί και τραυματίστηκαν 50.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Οι πρώτες ύλες της ζωής ήρθαν από το διάστημα


Ένα από τα βασικά πρωτεϊνικά αμινοξέα, η γλυκίνη, εντοπίστηκε σε κομήτη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι οι πρώτες ύλες της ζωής ήρθαν στη Γη από το διάστημα, ενώ η ανακάλυψη αυτή, ανοίγει το δρόμο για τη Γη, ώστε να εφοδιαστεί από το διάστημα με τις πρώτες ύλες της ζωής που υπήρχαν αλλού στο σύμπαν.

Σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αμερικανικής Χημικής Ένωσης στην Ουάσινγκτον, αμινοξέα έχουν ξαναβρεθεί σε μετεωρίτες, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά, που εντοπίστηκε αμινοξύ σε κομήτη.

Η κλιματική αλλαγή ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν


Νέα δεδομένα έρχονται στην επιφάνεια μετά τη νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία οι αρχαίοι πληθυσμοί που έκαιγαν τα δάση χιλιάδες χρόνια πριν προκειμένου να δημιουργήσουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την κλιματική αλλαγή.

Σε έκθεση που συνέταξαν ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Βιρτζίνια και της Βαλτιμόρης υποστηρίζουν ότι στην αρχαιότητα οι άνθρωποι κατάστρεφαν την πενταπλάσια δασική έκταση από εκείνη που πρακτικά χρειάζονταν να καλλιεργήσουν για να επιβιώσουν.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία, σήμερα ο κάθε αγρότης καλλιεργεί εκτάσεις τουλάχιστον κατά 90% μικρότερες σε σχέση με τους προγόνους του, χωρίς αυτό να σημαίνει μείωση της σοδειάς.

Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Παρενέργεια της σειράς X-Files πολλές βρετανικές αναφορές για UFO


Οι αναφορές για εμφάνιση UFO στον ουρανό της Βρετανίας αυξήθηκαν δραματικά το 1996, όταν προβλήθηκε η ταινία Ημέρα Ανεξαρτησίας και η σειρά X-Files βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς της, προκύπτει από απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα που δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα.

Τα αποδιαβαθμισμένα έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Αμυνας δείχνουν ότι το 1996 καταγράφηκαν 609 αναφορές για Αγνώστου Ταυτότητας Ιπτάμενα Αντικείμενα, ενώ το 1995 είχαν καταγραφεί μόνο 117.

Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Δεν θέλουν μιναρέδες στην … Ελβετία


Το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι η αιτία για μια έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σε ένα μέρος όπου κανείς δεν θα το περίμενε: σε μια ήσυχη πολίχνη της Ελβετίας με πληθυσμό μόλις 14,000.  Εκεί, μια ομάδα κατοίκων, υπό την ηγεσία ενός «ξενοφοβικού» πολιτικού κόμματος, προσπαθεί να εμποδίσει την ανέγερση ενός μιναρέ επί μουσουλμανικού τεμένους που βρίσκεται στη κωμόπολη διότι όπως ισχυρίζονται «ο μιναρές αποτελεί σύμβολο της επιθυμίας του Ισλάμ για εξουσία.»

Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα 5 Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων


Τα λείψανα πέντε Ελληνοκυπρίων, που αιχμαλωτίστηκαν κατά την τουρκική εισβολή του 1974, βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο κατά τη διάρκεια εκταφών, που διενεργεί η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) στο κατεχόμενο χωριό Τζιάος και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο DNA.

Οι πέντε Ελληνοκύπριοι αιχμάλωτοι, Κ. Α., Ν. Π., Σκ. Χρ., Π. Ι. και Χ. Ι., οι οποίοι υπηρετούσαν στο 398 Τάγμα Πεζικού, κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας τους, στις 14 Αυγούστου του 1974, φωτογραφήθηκαν από τον Τούρκο δημοσιογράφο, Ερκίν Κονούσκεβερ, ο οποίος δημοσίευσε τις σχετικές φωτογραφίες στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

O Δίας έσωσε τον πλανήτη μας


Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου: Ο Δίας λειτούργησε ως ασπίδα προστασίας για τον πλανήτη μας αφού μπήκε ανάμεσα στη Γη και έναν απειλητικό κομήτη. Οι επιστήμονες της ΝΑSA εκτιμούν πως αν ο κομήτης δε συναντούσε εμπόδια στην πορεία του μπορεί να έπεφτε πάνω στη Γη.

Ο κομήτης, που κινούνταν με ταχύτητα 60 χλμ. το δευτερόλεπτο, έπεσε στην επιφάνεια του Δία με τόση ορμή, που άνοιξε μία τρύπα ίση με τον Ειρηνικό Ωκεανό.

«Μια άγνωστη μέχρι τώρα σκοτεινή κηλίδα εμφανίστηκε ανάμεσα στα πολύχρωμα νέφη που σκεπάζουν τον πλανήτη Δία», σημειώνει η Ελένη Χατζηχρήστου, αστροφυσικός και επιστημονικός συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. «Η κηλίδα αυτή συνεχώς διαστέλλεται: σήμερα έχει διπλάσιο μέγεθος από την ευρωπαϊκή ήπειρο και συνεχίζει να μεγαλώνει. Οι πρώτοι υπολογισμοί των επιστημόνων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για την πρόσκρουση ενός κομήτη ή αστεροειδή, μεγέθους όσο δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Η ισχύς της έκρηξης που προκλήθηκε ήταν χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από εκείνη της Tunguska στη Σιβηρία πριν από 101 χρόνια ακριβώς.»

Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Μουσουλμάνοι έκαψαν χριστιανούς για το Κοράνι


Εξοργισμένοι μουσουλμάνοι σε ένα χωριό του δυτικού Πακιστάν, σκότωσαν το Σάββατο (01/08) 6 χριστιανούς και τραυμάτισαν ακόμα 12, ενώ πυρπόλησαν 40 σπίτια και μία εκκλησία, επειδή, όπως υποστηρίζουν, τα θύματα βεβήλωσαν το Κοράνι.

«Έξι χριστιανοί, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 12 τραυματίστηκαν σε αυτό το λυπηρό περιστατικό», δήλωσε ο υπουργός Μειονοτήτων, Σαχμπάζ Μπατί, ο οποίος προσέθεσε πως τα θύματα δέχτηκαν επίθεση «από μία ομάδα ατόμων» στο χωριό Γκότζρα, περίπου 160 χλμ δυτικά της Λαχόρης.

«Οι νεκροί είναι όλοι τους χριστιανοί. Μου είπαν ότι κάηκαν ζωντανοί», ανέφερε ο υπουργός.