Του Δημήτρη Παπαγεωργίου
Το ζήτημα των τσιγγάνων έγινε ευρέως γνωστό πολύ πρόσφατα στην Ελληνική κοινωνία.
Δεν είναι όμως μόνον ένα ελληνικό ζήτημα, αν και έχει λάβει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στην χώρα μας, λόγω των όσων συνέβησαν πρόσφατα με την υπόθεση της μικρής Μαρίας.
Οι Τσιγγάνοι έχουν καταφέρει να αποτελούν μια ιδιόμορφη κατάσταση σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόσφατα οι αρχές της Ιρλανδίας απομάκρυναν ένα ξανθό κορίτσι με γαλανά μάτια από την οικογένεια Ρομά με την οποία διέμενε στο Δουβλίνο, καθώς εκφράστηκαν αμφιβολίες για την πραγματική καταγωγή του αφού δεν έχει καμία ομοιότητα με τους γονείς του, όπως ανέφερε η τοπική αστυνομία. Η υπόθεση αυτή θυμίζει έντονα την ιστορία της μικρής Μαρίας, του κοριτσιού που εντοπίστηκε τυχαία να ζει με μια οικογένεια Ρομά στα Φάρσαλα.
Η ιρλανδική αστυνομία διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αποδείξεις ότι το7χρονο κορίτσι έχει απαχθεί. Παρ' όλα αυτά, την ανέλαβαν οι υπηρεσίες υγείας αφού οι φερόμενοι ως γονείς της, που επιμένουν ότι το παιδί είναι δικό τους, δεν ήταν σε θέση να αποδείξουν την ταυτότητά της. Το διαβατήριο που παρουσίασαν ήταν πολύ παλιό ενώ ένα πιστοποιητικό γέννησης κρίθηκε "ανεπαρκές" από τις αρχές. Το παιδί είναι πολύ καλά στην υγεία του. Η αστυνομία ενημερώθηκε για την περίπτωση αυτή από έναν πολίτη.
Κόντρα στην Γαλλία για τις απελάσεις Ρομά!
Η Μαρί Λεπέν, πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικό Μέτωπο, επιτέθηκε απροκάλυπτα κατά του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, καλώντας τον, ούτε λίγο, ούτε πολύ, να παραιτηθεί, με αφορμή την ιστορία απέλασης της Λεονάρντα. Συγκεκριμένα η Μαρί Λεπέν ανέφερε πως ο Ολάντ "ταπείνωσε" τη Γαλλία. «Ο πρώτος που θα έπρεπε να παραιτηθεί, δεν είναι ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς.
Είναι προφανώς ο Πρόεδρος επειδή ταπείνωσε τη Γαλλία με τέτοιο τρόπο ώστε (ο πρόεδρος) δεν έχει πια κανένα κύρος», είπε η Λεπέν στον τηλεοπτικό σταθμό Φρανς 2. «Είδαμε πόσο αδύναμος, πόσο εύθραυστος είναι που, υπό την πίεση μερικών αριστεριστών φοιτητών, έφτασε να παραβιάσει όχι μόνο διοικητικές αποφάσεις, αλλά και το νόμο», είπε η Λεπέν για να καταλήξει «Φτάσαμε στον πάτο». Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Ολαντ, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, είχε πει ότι η 15χρονη Ρομά Λεονάρντα, μπορούσε να επιστρέψει, αν ήθελε στην Γαλλία, αλλά μόνη, χωρίς την οικογένειά της. Η Κοσοβαρα Λεονάρντα βρισκόταν στην Γαλλία τα τελευταία 5 χρόνια και απελάθηκε πρόσφατα μαζί με την οικογένειά της επειδή ο πατέρας της είχε εμφανίσει πλαστά χαρτιά προκειμένου να λάβει άδεια παραμονής στη χώρα.
Η ιστορία προκάλεσε τις αντιδράσεις της γαλλικής αριστεράς και του “αντιρατσιστικού κινήματος, που βγήκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την απέλαση. Οσον αφορά την "παρέμβαση" του Ολάντ, προκειμένου να "ηρεμήσουν" τα πνεύματα, την πρόταση δηλαδή να γυρίσει μόνη της η Λεονάρντα στη Γαλλία, η Λιμπερασιόν σχολίασε πως ο γάλλος Πρόεδρος επέλεξε «το πιο απίθανο από τα σενάρια».
Στην Ουγγαρία δήμαρχος του Τζόμπικ δημιούργησε δημόσιο πρόγραμμα εργασίας για τους τσιγγάνους
Ο Oszkar Juhasz, νεοεκλεγείς δήμαρχος με το κόμμα Jobbik της πόλης Gyongyospata εφαρμόζοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις του ξεκίνησε το πρώτο δημόσιο πρόγραμμα εργασίας για ανέργους τσιγγάνους.
Αρχικά, 40 άτομα μπήκαν στο πρόγραμμα που περιλαμβάνει την εκκαθάριση ενός κομματιού γης και την προετοιμασία για τη φύτευση δέντρων . Σύμφωνα με το δήμαρχο, το πρόγραμμα που ξεκίνησε θα συνεχιστεί. Και η επόμενη φουρνιά εργαζομένων θα μεγαλώνει ζώα.
Όσοι Τσιγγάνοι είναι Αποδέκτες της κοινωνικής πρόνοιας και αρνούνται να δεχτούν την θέση που προσφέρεται από τον δήμο θα αποκοπούν από την κοινωνική βοήθεια για ένα χρόνο . Εκείνοι που δέχονται τη θέση, αλλά θα σαμποτάρουν το έργο θα αποκοπούν για τρία χρόνια, είπε ο δήμαρχος.
Κάποιοι από τους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους οποίους και ο πρώην αντίπαλος για την Δημαρχία του Juhasz εργάζονται για πρώτη φορά στην ζωή τους. Όταν όμως οι τσιγγάνοι πήραν αυτό που ζητούσαν - θέσεις εργασίας - διαμαρτύρονται. «Είμαστε σκλάβοι», «Τα χρήματα δεν είναι αρκετά», ήρθε η βροχή καταγγελιών.
Στην Σουηδία κρατούσαν βάση δεδομένων για τους Τσιγγάνους
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σουηδίας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με το γεγονός συλλογής δεδομένων από την αστυνομία για τους τσιγγάνους που διαμένουν στο νότιο τμήμα της χώρας. Στη Σουηδία η συλλογή δεδομένων βάσει εθνικότητας είναι παράνομη. Νωρίτερα σε σουηδική εφημερίδα είχε δημοσιευτεί ένα screenshot από υπολογιστή, από το οποίο προκύπτει ότι στην αστυνομία υπάρχει βάση δεδομένων των περίπου 4000 τσιγγάνων. Οι αστυνομικοί επεξηγούν ότι είχαν αποθήκευση προσωρινά τα δεδομένα αυτά.
Οι αντιτσιγγάνικες διαδηλώσεις του 2011 στην Βουλγαρία
Οι αντιτσιγγάνικες ταραχές άρχισαν στη Βουλγαρία, όταν στις 23 Σεπτεμβρίου στο χωριό Κατούνιτσα κοντά στο Πλόβντιβ το αυτοκίνητο της οικογένειας του τσιγγάνου βαρόνου Κιρίλ Ράσκοβ, κτύπησε και σκότωσε το νεαρό Βούλγαρο Άνγκελ Πετρόφ. Σε όλη τη Βουλγαρία ξέσπασε κύμα διαμαρτυριών. Η νεολαία επιτέθηκε στους τόπους συμπαγούς διαβίωσης τσιγγάνων και συγκρούστηκε με την αστυνομία. Για την παραβίαση της έννομης τάξης συνελήφθησαν εκατοντάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του Ράσκοφ, ο οποίος απειλούσε να σκοτώσει τους συγγενείς του σκοτωμένου Πετρόφ.
Ο λαός της Βουλγαρίας έχει κουραστεί από την απραξία των αρχών, οι οποίες δεν μπορούν να πάρουν μέτρα εναντίον της εγκληματικότητας, που προέρχεται από τους τσιγγάνικους θύλακες, έλεγε τότε ο ντόπιος δημοσιογράφος Ντέντσο Βλαντίμιροφ:
- Οι Βούλγαροι από τη φύση τους είναι εξαιρετικά ανεκτικός λαός. Η τωρινή ιστορία έχει αποκαλύψει το κύριο πρόβλημα. Κατά την άποψή μου, η πολιτική του κράτους έναντι των τσιγγάνων, που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια, έχει χρεοκοπήσει. Η εξωτερική βοήθεια, οι επιδοτήσεις, η υλική υποστήριξη ήδη δεν αποφέρουν αποτέλεσμα. Οι διαθέσεις διαμαρτυρίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στη νεολαία, έναντι των τσιγγάνων, σε κάποιο βαθμό είναι δικαιολογημένες.
Βασικά οφείλονται στις κοινωνικές αμοιβαίες σχέσεις στην κοινωνία. Γιατί δεν μπορούν οι πολίτες μιάς χώρας να ζουν βάσει διαφορετικών νόμων – κάποιοι πληρώνουν φόρους, φέρουν ευθύνη για τις παραβιάσεις του νόμου, ενώ άλλοι, π.χ., οι τσιγγάνοι, δεν πληρώνουν. Μία πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση από έναν Βούλγαρο δημοσιογράφο. Ακούει κανείς στην Ελλάδα;
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου