Δευτέρα 26 Μαΐου 2003

Το πλήρωμα του Columbia θα μπορούσε ίσως να έχει σωθεί


Οι επτά αστροναύτες που έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα του Columbia θα μπορούσαν να διασωθούν, αν η NASA είχε εκτιμήσει σωστά την έκταση της βλάβης στο διαστημικό λεωφορείο και είχε στείλει σε τροχιά και ένα δεύτερο σκάφος, ανακοίνωσε την Κυριακή ο επικεφαλής της Επιτροπής Διερεύνησης του Ατυχήματος του Columbia.

O ναύαρχος εν αποστρατεία Χάρολντ Χέρμαν διευκρίνισε, πάντως, ότι η αποστολή διάσωσης θα ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και η NASA θα έπρεπε να διακινδυνεύσει το ενδεχόμενο να χάσει και τα δύο πληρώματα. Θα «ήταν πολύ, πολύ παράτολμο, αλλά όχι αδύνατο» είπε.

Η επιτροπή των πραγματογνωμόμνων ζήτησε από τη NASA στις αρχές Μαΐου να περιγράψει τα επείγοντα μέτρα που θα είχε λάβει αν ήταν γνωστή η έκταση της βλάβης στο Columbia -μια ρωγμή στην αριστερή πτέρυγα που προκλήθηκε από κομμάτι μονωτικού αφρού κατά την εκτόξευση.


Το Atlantis σε αποστολή διάσωσης
Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης στο οποίο κατέληξε η υπηρεσία, το Columbia θα έπρεπε να παρατείνει την παραμονή σε τροχιά για δύο περίπου εβδομάδες, μέχρι να ετοιμαστεί το διαστημικό λεωφορείο Atlantis για την αποστολή. To Atlantis θα είχε εκτοξευτεί στις 11 ή 12 Φεβρουαρίου και σε διάστημα 24 ωρών θα είχε προσεγγίσει το Columbia.

Οι θυρίδες των χώρων φόρτωσης στα δύο σκάφη θα είχαν στη συνέχεια ανοίξει και ευθυγραμμιστεί, και οι αστροναύτες του Columbia θα πραγματοποιούσαν διαστημικούς περιπάτους για να μεταφερθούν στο Atlantis με τη βοήθεια των συναδέλφων τους. Σύμφωνα βέβαια με αυτό το σενάριο, το Columbia θα παρέμενε ακυβέρνητο και η NASA θα έπρεπε να το καταστρέψει, οδηγώντας το με τηλεχειρισμό στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Εναλλακτικά, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να προσπαθήσουν να επιδιωρθώσουν τη ρωγμή ώστε το Columbia να επέστρεφε με ασφάλεια στην ατμόσφαιρα: θα γέμιζαν την τρύπα με νερό, το οποίο θα μετατρεπόταν αμέσως σε πάγο και θα την κάλυπταν με ταινία Teflon. Θα παραμείνει άγνωστο, πάντως, αν η προσπάθεια θα είχε σώσει το Columbia ή αν απλώς θα είχε αναβάλλει την καταστροφή του.

Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, ο διοικητής της NASA Σον ΟΚιφ, δήλωσε ότι αν η βλάβη είχε αναγνωριστεί, θα εξέταζε σοβαρά τη δυνατότητα αποστολής δεύτερου σκάφους, ακόμα και αν διακινδύνευε να χάσει και τα δύο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου