Δευτέρα 21 Ιουνίου 2004

Το SpaceShipOne περνά στην Ιστορία ως το πρώτο ιδιωτικό διαστημόπλοιο


Ένα διαστημικό σκάφος κατασκευασμένο από ιδιώτες πέταξε τη Δευτέρα για πρώτη\φορά έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα. Ο 62χρονος πιλότος Μάικ Μέλβιλ απόλαυσε 3,5 λεπτά σε μηδενική βαρύτητα σε ύψος 100 χιλιομέτρων πάνω από την έρημο Νεβάδα.

Το SpaceShipOne, ένα μικρό, άσπρο σκάφος με κινούμενες πτέρυγες, αρχικά μεταφέρθηκε σε ύψος 15 χλμ, προσδεδεμένο κάτω από το αεροσκάφος WhiteKnight. Εκεί, αποδεσμεύτηκε και πυροδότησε για 80 δευτερόλεπτα τον πυραυλοκινητήρα του, επιταχύνοντας μέχρι τα 3 ΜAX σχεδόν κατακόρυφα.

Η πτήση, διάρκειας 90 λεπτών, ήταν υποτροχιακή, δηλαδή είχε ταχύτητα ελαφρώς μικρότερη από αυτή που απαιτείται για να μπει το σκάφος σε τροχιά ή να ξεφύγει εντελώς από τη βαρύτητα της Γης.

Το SpaceShipOne αναπτύχθηκε από την εταιρεία ScaledComposites, με έδρα στην Καλιφόρνια, την οποία χρηματοδοτούν ο συνιδρυτής της Microsoft Πολ Αλεν και οι ιδρυτές του Google, μεταξύ άλλων.

Tο σκάφος αναμένεται να εγκαινιάσει τον διαγωνισμό για το Βραβείο Χ, που θα απονεμηθεί στο πρώτο ιδιωτικό όχημα που πραγματοποιήσει δύο υποτροχιακές πτήσεις σε διάστημα δύο εβδομάδων. Το βραβείο, ύψους 10 εκατ. δολαρίων, θεσμοθετήθηκε ως κίνητρο για να έρθουν τα διαστημικά ταξίδια πιο κοντά στο ευρύτερο κοινό. Το SpaceShipOne δείχνει η ότι θέληση, ίσως και η τεχνολογία, για ευκολότερη πρόσβαση στο Διάστημα υπάρχει.

Το σκάφος σχεδιάστηκε από τον Μπερτ Ράταν, ιδρυτή της Scaled Composites και δημιουργό του Voyager, του πρώτου αεροπλάνου που πέταξε το γύρο του κόσμου χωρίς στάση και χωρίς ανεφοδιασμό.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου