Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2004

Το χαμένο νερό του Αρη κορυφαία επιστημονική ανακάλυψη του 2004


Οι χαμένες θάλασσες του Αρη, α άνθρωπος-νάνος Homo florensiensis, η κλωνοποίηση ανθρώπινων εμβρύων και η χρησιμότητα του λεγόμενου «άχρηστου DNA» περιλαμβάνονται στη λίστα με τα δέκα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα του 2004 όπως τα δημοσιεύει στο τέλος της χρονιάς το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό Science.

Για τη συντακτική ομάδα του περιοδικού, η ανακάλυψη των δίδυμων ρομπότ της NASA ότι ο Αρης διέθετε κάποτε άφθονο αλμυρό νερό ήταν αναμφισβήτητα η σημαντικότερη εξέλιξη της χρονιάς που πέρασε. Η πρώτη θέση «δεν μας έφερε πονοκέφαλο» σχολίασε ο Ντόναλντ Κένεντι, αρχισυντάκτης του Science.

Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2004

Ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός ίσως χρειαστεί να εκκενωθεί


Το διμελές πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) θα πρέπει εκκενώσει το τροχιακό συγκρότημα αν για οποιοδήποτε λόγο το ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού Progress αποτύχει να τους παραδώσει νέες προμήθειες τροφίμων, ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα. Οι δύο άντρες έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν τα γεύματά τους.

Την Πέμπτη, η NASA και αξιωματούχοι του ρωσικού διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα τροφίμων στον ISS επαρκούν μόλις για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

Ένα μη επανδρωμένο ρωσικό σκάφος Progress M-51 πρόκειται να εκτοξευτεί στις 24 Δεκεμβρίου για να παραδώσει δύο ημέρες αργότερα νέες προμήθειες για τον σταθμό.

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2004

Πρέπει να αναζητήσουμε ενδείξεις ζωής στον Αρη, προτείνουν οι επιστήμονες


To ρομπότ Opportunity της NASA επιβεβαίωσε φέτος ότι ο Αρης ήταν κάποτε θερμότερος, με άφθονο νερό, και θα μπορούσε να είχε φιλοξενήσει μικροβιακή ζωή, αναφέρουν οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Science. Τα επόμενα ρομπότ θα πρέπει να αναζητήσουν ενδείξεις ζωής, προτείνουν.

Το Opportunity, που έφθασε στον πλανήτη τον Ιανουάριο, περιηγείται ακόμα στην Ισημερινή Πεδιάδα, ένα τοπίο καλυμμένο από σκούρα κόκκινη άμμο και ανοιχτόχρωμους βράχους. Την ίδια ώρα, το πανομοιότυπο Spirit εξετάζει στην άλλη πλευρά του Αρη τον κρατήρα Γκούσεβ, όπου επίσης εντοπίστηκαν ενδείξεις ύπαρξης νερού κατά το παρελθόν.