Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2004

Ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός ίσως χρειαστεί να εκκενωθεί


Το διμελές πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) θα πρέπει εκκενώσει το τροχιακό συγκρότημα αν για οποιοδήποτε λόγο το ρωσικό σκάφος ανεφοδιασμού Progress αποτύχει να τους παραδώσει νέες προμήθειες τροφίμων, ανακοινώθηκε την Παρασκευή στη Μόσχα. Οι δύο άντρες έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν τα γεύματά τους.

Την Πέμπτη, η NASA και αξιωματούχοι του ρωσικού διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα τροφίμων στον ISS επαρκούν μόλις για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

Ένα μη επανδρωμένο ρωσικό σκάφος Progress M-51 πρόκειται να εκτοξευτεί στις 24 Δεκεμβρίου για να παραδώσει δύο ημέρες αργότερα νέες προμήθειες για τον σταθμό.

Αν για οποιοδήποτε λόγο η παράδοση δεν είναι δυνατή, ο Αμερικανός αστροναύτης Λίροϊ Τσιάο και ο Ρώσος κοσμοναύτης Σαλιζχάν Σαπίροφ θα εγκαταλείψουν το σταθμό στις 30 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας ως σωσίβια λέμβο την κάψουλα Soyuz που παραμένει συνδεδεμένη στον ISS για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

«Δε θέλω να συζητήσω αυτό το ενδεχόμενο, και δεν θα το ονομάσω "αναγκαστική εκκένωση". Θα προτιμούσα να το ονομάσω πρόωρο τερματισμό της διεθνούς αποστολής» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Βιατσεσλάβ Νταβιντένκο.

Τα ρωσικά σκάφη είναι τα μόνα που μπορούν να προσεγγίσουν το τροχιακό εργαστήριο αφότου η NASA αποφάσισε να καθηλώσει τα διαστημικά της λεωφορεία μετά την καταστροφή του Columbia το 2003.

Οι δύο άντρες έχουν προς το παρόν αναγκαστεί να περιορίσουν τα γεύματά τους κατά 300 θερμίδες, από τις 3.000 θερμίδες που καταναλώνουν ημερησίως. Το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να ελπίζουν ότι το Progess θα φθάσει στην ώρα του και θα παραδώσει το τιγανητό ρύζι που παρήγγειλε ο Σαπίροφ και τα κινέζικα ντάμπλινγκς που ζήτησε ο Τσιάο.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου