Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2006

Ορυχείο στη Σελήνη σχεδιάζει η Ρωσία για την επόμενη δεκαετία


Η Ρωσία σκοπεύει να έχει δημιουργήσει μόνιμη βάση στη Σελήνη έως το 2020 με σκοπό την εξόρυξη ενός σπάνιου καυσίμου, δήλωσε αξιωματούχος του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.

«Σκοπεύουμε να έχουμε δημιουργήσει μόνιμη βάση στο φεγγάρι έως το 2015 και μέχρι το 2020 να έχουμε ξεκινήσει τη μεταφορά του σπάνιου ισότοπου ηλίου-3 σε βιομηχανική κλίμακα» δήλωσε σε ακαδημαϊκό συνέδριο ο Νικολάι Σεβαστιάνοφ, επικεφαλής της αεροδιαστημικής εταιρείας Energia, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2006

Πλανήτης σε εξωηλιακό σύστημα θυμίζει παγωμένη Γη


Ο μικρότερος εξωηλιακός πλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχει μάζα συγκρίσιμη με τη Γη, αλλά η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι υπερβολικά μικρή για την εμφάνιση ζωής, αναφέρει την Τετάρτη διεθνής ομάδα αστρονόμων. Το σώμα ανακαλύφθηκε σε απόσταση 25.000 ετών φωτός.

Ο νέος πλανήτης, συμπαγής, πιθανώς αποτελετείται από βράχους και πάγο και έχει μάζα ίση με «μόνο πέντε γήινες μάζες», είναι δηλαδή πολύ μικρότερος από άλλους εξωηλιακούς πλανήτες, οι οποίοι είναι γίγαντες από αέριο, μεγαλύτεροι από το Δία.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2006

Επ΄αόριστον αναβάλλεται η αποστολή Dawn στη ζώνη των αστεροειδών


To σκάφος Dawn (Χαραυγή), σχεδιασμένο να μελετήσει τους δύο μεγαλύτερους αστεροειδείς του Ηλιακού Συστήματος, τελικά δεν θα εκτοξευτεί φέτος, καθώς η NASA αντιμετωπίζει υπερβάσεις του προϋπολογισμού αλλά και τεχνικά προβλήματα.

Η αναχώρηση του σκάφους, που προγραμματιζόταν για τον Ιούνιο, αναβάλλεται επ΄αόριστον, δήλωσε ο Αντριου Ντάντζλερ, διευθυντής του τμήματος Ηλιακού Συστήματος της NASA.

Το Dawn επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Φλόριντα σε μια αποστολή εννέα ετών στην κύρια ζώνη των αστεροειδών, ανάμεσα στον Αρη και τον Δία. Το σκάφος θα τεθεί διαδοχικά σε τροχιά γύρω από τους γιγάντιους αστεροειδείς Βέστα και Σέρες.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2006

Εκτοξεύτηκε τελικώς το New Horizons για τον Πλούτωνα


Η τρίτη απόπειρα ήταν τελικά και η τυχερή: το σκάφος New Horizons της NASA εκτοξεύτηκε το βράδυ της Πέμπτης (21:00 ώρα Ελλάδος) με προορισμό τον πιο μακρινό πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος, τον Πλούτωνα. Το ταξίδι θα διαρκέσει τουλάχιστον εννέα έτη.

Οι δύο προηγούμενες προσπάθειες εκτόξευσης του μικρού σκάφους -σε μέγεθος πιάνου- απέτυχαν, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2006

Αντίστροφη μέτρηση για την πρώτη αποστολή στον Πλούτωνα

Το New Horizons στις εγκαταστάσεις του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι στη Φλόριντα

O μικρός Πλούτωνας, ο μόνος ανεξερεύνητος πλανήτης του Ηλιακού Συστήματος, θα δεχθεί το 2015 την πρώτη επίσκεψη από ρομποτικό σκάφος της NASA. Το New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) προγραμματίζεται να εκτοξευτεί την Τρίτη και θα είναι το ταχύτερο σκάφος που έχει αναχωρήσει ποτέ από τη Γη.

Το ταξίδι μέχρι τη Σελήνη θα διαρκέσει μόλις εννέα ώρες -οι αποστολές Apollo χρειάστηκαν τρεις ημέρες-, και σε μόλις 13 μήνες το σκάφος θα περάσει από τον Δία. Αν και μέχρι τότε θα έχει αναπτύξει ταχύτητα 21 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο, θα χρειαστεί ακόμα πάνω από επτά χρόνια για να φτάσει στον Πλούτωνα, που απέχει από τη Γη τρία δισ. χιλιόμετρα.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2006

Διαστημικό σκάφος σημαδεύει τη Γη με λέιζερ από απόσταση ρεκόρ


Σκάφος της NASA που βρίσκεται καθ οδόν για τον Ερμή κατάφερε να σημαδέψει τη Γη με μια δέσμη λέιζερ και να στείλει έτσι σήματα στο κέντρο ελέγχου από την απόσταση-ρεκόρ των 24 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ανακοίνωσαν ερευνητές.΄

Τις επόμενες δεκαετίες, δίαυλοι λέιζερ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για διαπλανητικές επικοινωνίες, καθώς προσφέρουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες μετάδοσης από τις ραδιοεπικοινωνίες ή τις δέσμες μικροκυμάτων, γράφουν στο Science οι υπεύθυνοι του σκάφους Messenger (Αγγελιοφόρος).

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2006

Τα δεύτερα γενέθλιά τους γιορτάζουν τα ρομπότ της NASA στον Άρη


Η «εγγύηση» έχει λήξει προ πολλού για το Spirit και το Opportunity, τα πανομοιότυπα ρομπότ της NASΑ που περιηγούνται στον Αρη από τον Ιανουάριο του 2004. Τα δύο αυτόνομα οχήματα, σε μέγεθος αμαξιδίου του γκολφ, ήταν σχεδιασμένα να λειτουργήσουν μόνο τρεις μήνες, ωστόσο αντέχουν ακόμα.

Σε διάστημα δύο ετών, τα ρομπότ έχουν διανύσει απόσταση λίγο μεγαλύτερη από 11 χιλιόμετρα και τα δύο μαζί. Ίσως δεν είναι εντυπωσιακό, πρόκειται όμως για θρίαμβοι της μηχανικής, δεδομένου ότι η μέση θερμοκρασία στον πλανήτη είναι -55 βαθμοί Κελσίου και οι αμμοθύελλες συχνά πνέουν με ταχύτητα 160 χλμ/ώρα.