Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2006

Πλανήτης σε εξωηλιακό σύστημα θυμίζει παγωμένη Γη


Ο μικρότερος εξωηλιακός πλανήτης που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα έχει μάζα συγκρίσιμη με τη Γη, αλλά η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι υπερβολικά μικρή για την εμφάνιση ζωής, αναφέρει την Τετάρτη διεθνής ομάδα αστρονόμων. Το σώμα ανακαλύφθηκε σε απόσταση 25.000 ετών φωτός.

Ο νέος πλανήτης, συμπαγής, πιθανώς αποτελετείται από βράχους και πάγο και έχει μάζα ίση με «μόνο πέντε γήινες μάζες», είναι δηλαδή πολύ μικρότερος από άλλους εξωηλιακούς πλανήτες, οι οποίοι είναι γίγαντες από αέριο, μεγαλύτεροι από το Δία.

Η θερμοκρασία του εκτιμάται στους 53 βαθμούς Κέλβιν (-220 βαθμούς Κελσίου), αναφέρουν οι ερευνητές στο τεύχος του Nature που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη. Περιφέρεται γύρω από τον αστέρα OGLE-2005-BLG-390, σε απόσταση τριπλάσια απ ότι η Γη από τον Ήλιο και με περίοδο 10 γήινων ετών, ανακοίνωσε ο Ζαν-Φιλίπ Μπολιέ, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Paris-1, επικεφαλής του προγράμματος PLANET.

Το PLANET χρησιμοποίησε πέντε τηλεσκόπια στο νότιο ημισφαίριο για να παρακολουθήσει τον αστέρα, ο οποίος είχε θεωρηθεί πιθανός στόχος για ανίχνευση πλανητών το 2005 από την αμερικανο-πολωνική ερευνητική ομάδα OGLE. Ο πλανήτης έγινε έμμεσα ορατός καθώς περνούσε ανάμεσα στο μητρικό άστρο και τη Γη. Πάνω από 70 αστροφυσικοί από 32 ιδρύματα σε 12 χώρες εξέτασαν τη φωτεινότητα του άστρου και συμπέραναν ότι η διακυμάνσεις οφείλονταν στο πέρασμα ενός εξωηλιακού πλανήτη πολύ μικρότερου από τον Ποσειδώνα.

Τουλάχιστον 170 πλανήτες έχουν εντοπιστεί έως σήμερα εκτός του Ηλιακού Συστήματος.

Για τον δρα Πασκάλ Φουκέ, του Εργαστηρίου Αστροφυσικής της Τουλούζης και Ταρμπ στη Γαλλία, η ακραία θερμοκρασία που επικρατεί σε αυτό τον πλανήτη εμποδίζει πιθανώς την εμφάνιση ζωής, καθώς δεν επιτρέπει την ύπαρξη υγρού νερού.

Πιθανότεροι υποψήφοι για τον εντοπισμό εξωγήινης ζωής θα ήταν πλανήτες που απέχουν από το μητρικό τους άστρο περίπου όσο η Γη από τον Ήλιο. Στο μέλλον, ισχυρότερα τηλεσκόπια θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν σε εξωηλιακούς πλανήτες τη φασματική υπογραφή της χλωροφύλλης, η οποία θα υποδήλωνε ζωή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου