Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Ζητούνται εθελοντές για προσομοίωση αποστολής στον Αρη


Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) ζητά εθελοντές για ένα από τα πλέον απαιτητικά πειράματα στην ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος: την προσομοίωση μιας αποστολής στον Αρη κατά την οποία έξι «αστροναύτες» θα περάσουν 17 μήνες σε ένα απομονωμένο εργαστήριο.

Το «διαστημόπλοιο» της αποστολής, με συνολικό όγκο 550 κυβικά μέτρα, θα είναι μια σειρά από συνδεδεμένα δωμάτια στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων στη Μόσχα, ανακοίνωσαν αξιωματοίχοι της ESA και της Ρωσίας στο αεροπορικό σόου που πραγματοποιείται στο Λε Μπουρζέ, έξω από το Παρίσι.

Όταν οι πόρτες σφραγιστούν αεροστεγώς, το εξαμελές πλήρωμα θα έχει επαφή με τον εξωτερικό κόσμο μόνο μέσω ραδιοζεύξης, η οποία θα καθυστερεί έως και 40 λεπτά, το χρόνο που χρειάζεται το ραδιοσήμα για να διανύσει την απόσταση από τη Γη στον Αρη.

Η διατροφή του πληρώματος θα αποτελείται από τα συσκευασμένα τρόφιμα που χρησιμοποιούνται και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

«Η διαδικασία επιλογής είναι παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται για τους αστροναύτες της ESA, αν και θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στους ψυχολογικούς παράγοντες και την αντοχή στο στρες απ΄ότι στη φυσική κατάσταση» αναφέρει ανακοίνωση της υπηρεσίας.

Μια προκαταρκτική μελέτη 105 ημερών προγραμματίζεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2008, και θα ακολουθήσει πιθανώς ένα δεύτερο πείραμα 105 ημερών. Η προσομοίωση των 520 ημερών θα αρχίσει στα τέλη του 2008 ή τις αρχές του 2009. Συνολικά ζητούνται 12 Ευρωπαίοι εθελοντές.

Όπως εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βίκτορ Μπαράνοφ του Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Προβλημάτων, η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στη Γη και τον Αρη είναι 56 εκατ. χιλιόμετρα. Αυτό σημαίνει ότι οι αστροναύτες θα χρειάζονταν 250 ημέρες για να φτάσουν, 30 ημέρες για να πραγματοποιήσουν πειράματα στην επιφάνεια και ακόμα 240 ημέρες για την επιστροφή.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου