Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2007

Μια νέα γειτονιά πλανητών σχηματίζεται στις Πλειάδες


Μικροί βραχώδεις πλανήτες, ίσως σαν τη Γη ή τον Αρη, φαίνεται ότι σχηματίζονται γύρω από ένα άστρο στις Πλειάδες, το χαρακτηριστικό αστρικό σμήνος που πήρε το όνομά του από τις «επτά αδελφές» της ελληνικής μυθολογίας.

Αμερικανοί αστρονόμοι που χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer της NASA και το Παρατηρητήριο Gemini στη Χαβάη δημοσιεύουν τα ευρήματά τους στο Astrophysical Journal:

«Πρόκειται για τις πρώτες ξεκάθαρες ενδείξεις για σχηματισμό πλανητών στις Πλειάδες και τα αποτελέσματα που παρουσιάζουμε μπορεί κάλλιστα να είναι οι πρώτες εμπειρικές ενδείξεις ότι οι γήινοι πλανήτες, όπως αυτοί στο Ηλιακό Σύστημα, είναι αρκετά κοινοί» δήλωσε ο Τζόζεφ Ρι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες, επικεφαλής της έρευνας.

Αν και οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει μέχρι σήμερα γύρω στους 250 «εξωηλιακούς» πλανήτες, ή «εξωπλανήτες», οι περισσότεροι είναι γίγαντες από αέριο, όπως ο Δίας, καθώς οι μικρότεροι πλανήτες είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί.
Σε απόσταση περίπου 400 ετών φωτός, στον αστερισμό του Ταύρου, οι Πλειάδες (κόρες του Ατλαντα και της Πλειόνης, γνωστές στα ιαπωνικά ως Subaru) είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα και κοντινά αστρικά σμήνη.

Αν και με γυμνό μάτι οι Πλειάδες φαίνονται να αποτελούνται από επτά λαμπρά άστρα, στην πραγματικότητα το σμήνος περιέχει 1.400 αστέρες, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Ένα από τα άστρα αυτά περιβάλλεται από ένα σύννεφο καυτής σκόνης που περιφέρεται αργά γύρω του. Η σκόνη σταδιακά  συμπυκνώνεται σε συσσωματώματα, όπως οι αστεροειδείς και οι κομήτες, οι οποίοι διαρκώς συγκρούονται και σχηματίζουν νέα συντρίμμια. Στο τέλος της διαδικασίας, ή σκόνη έχει πια συγκεντρωθεί μεγάλους πλανήτες όπως η Αφροδίτη και η Γη.

Η κύρια ένδειξη για το σχηματισμό πλανητών γύρω από το «ύποπτο» άστρο HD 23514 είναι η θερμότητα που εκπέμπει η περιστρεφόμενη σκόνη, η οποία έγινε αντιληπτή με παρατηρήσεις στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου