Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Την επόμενη μεγάλη πρόκληση αναζητεί η NASA ενώ κλείνει μισό αιώνα ζωής


Ήταν 29 Ιουλίου 1958, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ υπέγραφε το σχετικό νόμο για την ίδρυση της NASA. Ήταν η αμερικανική απάντηση στον Σπούτνικ της ΕΣΣΔ και τον κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν.

Στην τούρτα  γενεθλίων με τα 50 κεράκια, η NASA θέτει τους νέους στόχους της. Όπως αναφέρει η ισπανική εφημερίδα El Pais, κύριος στόχος είναι η επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη, αυτή τη φορά σε πιο μόνιμη βάση.

Έτος-στόχος για τη Σελήνη, το 2020 και στη συνέχεια μέχρι το 2025 ο πλανήτης Αρης.


Τα προβλήματα όμως δεν είναι αμελητέα και έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση. Ο Τζον Λόνγσντον του Πανεπιστημίου George Washington θεωρεί ότι η χρηματοδότηση που ανακοίνωσε ο Τζορτζ Ο. Μπους το 2004 δεν επαρκεί. «Η πρόταση του προέδρου για τη χρηματοδότηση της NASA το 2009 είναι 11,1 δισ. ευρώ, λιγότερο από το 0,6% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού. Σκεφτείτε ότι την εποχή του προγράμματος Apollo, η NASA λάμβανε το 4,4% του προϋπολογισμού και είχε στη διάθεσή της 400 χιλιάδες άτομα προσωπικό. Σήμερα έχει 90 χιλιάδες» εξήγησε.

Με τα 17 δισ. δολάρια που έλαβε φέτος η NASA καλείται να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις μη επανδρωμένες αποστολές όπως αυτή στον Αρη, ή το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.
Μόνο το ταξίδι της επιστροφής στη Σελήνη θα κόστιζε περίπου 65 δισ. ευρώ...
Βέβαια σήμερα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία μπορεί να υπολογίζει και στη συνεργασία της ευρωπαϊκής στο βαθμό που το επιθυμεί. Από την άλλη όμως έχει να αντιμετωπίσει και τον κινέζικο ανταγωνισμό.



Ημερομηνίες-σταθμοί

29 Ιουλίου 1958 O πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάιτ Αϊζενχάουερ ιδρύει τη NASA.

21 Ιουλίου 1969 O Nιλ Αρμστρονγκ πατά το πόδι του στη Σελήνη: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα τεράστιο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε.

Ιούλιος 1975 Ο Ψυχρός Πόλεμος στη Γη καλά κρατεί, όμως Ηνωμένες Πολιτείες και Σοβιετική Ένωση συνεργάζονται στο Διάστημα στο πλαίσιο της αποστολής Απόλλων-Σογιούζ.

12 Απριλίου 1981 Τα διαστημικά λεωφορεία μπαίνουν στη ζωή της NASA. To Κολούμπια εκτόξευεται από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

28 Ιανουαρίου 1996 Το διαστημικό λεωφορείο Τσάλεντζερ εκρήγνυται ένα λεπτό μετά την εκτόξευσή του. Το γεγονός παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι απευθείας από τους τηλεοπτικούς τους δέκτες.

Απρίλιος 1990 Το διαστημικό τηλεσκόπιο Humbble ξεκινά τη δική του μοναδική αποστολή.

Ιανουάριος 2004 Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ανακοινώνει τα σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη και για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη.

25 Μαΐου 2008 Το ρομποτικό Phoenix προσγειώνεται στον Αρη ξεκινώντας την αναζήτηση...




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου