Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Οι εκπομπές του CO2 των ΗΠΑ μειώθηκαν το 2008


Η οικονομική κρίση στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την περσινή εκτόξευση των τιμών του πετρελαίου είχε σαν αποτέλεσμα μέσα στο 2008 να παρουσιαστεί μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρουσίασε σχετικές έρευνες με τις εκπομπές του CO2 που μειώθηκαν κατά 2,8% πέρυσι σε σύγκριση με το 2007. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που η κυβέρνηση άρχισε συστηματικά τον έλεγχο σχετικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Το τμήμα της Διοίκησης Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ, απέδωσε την πτώση του 2,2% της ενεργειακής κατανάλωσης στην υψηλή αύξησης των τιμών της βενζίνης το περασμένο καλοκαίρι  και την οικονομική κρίση στο τελευταίο εξάμηνο του έτους.

Η κυβέρνηση δημοσίευσε τα ποσοστά με αφορμή τις προσπάθειες που διεξάγονται την τελευταία εβδομάδα για τη λήψη μέτρων σχετικά με τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και των άλλων αερίων του θερμοκηπίου.

Η δραματική πτώση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα το 2008 είναι αποτέλεσμα του υψηλού κόστους των καυσίμων που είναι μια από τις μεγαλύτερες αιτίες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και του φαινόμενου του θερμοκηπίου.

Η Αμερικανική Υπηρεσία για την Καθαρή Ενέργεια υποστηρίζει ότι θα πρέπει οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου να μειωθούν κατά 17% τα επόμενα 11 χρόνια και 83% μέχρι τα μισά του αιώνα.

Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από τα ορυκτά καύσιμα αποτελεί περίπου το 80% των συνολικών εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου.  Οι στατιστικές που παρουσιάστηκαν για το 2008 είναι ένα δείγμα για μια μόνο χρονιά και όχι ένας δείκτης μιας μελλοντικής τάσης. Ωστόσο παρουσιάζει τις επιπτώσεις των ενεργειακών τιμών στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου.

Η αιχμηρότερη πτώση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα ήρθε από τον τομέα των μεταφορών όπου η ρύπανση που προκαλείται από το CO2  έπεσε 5,2% το 2008. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής και απεικονίζει τη μείωση στη συχνότητα των αεροπορικών μεταφορών που οφείλεται στην αύξηση των καυσίμων πέρυσι το καλοκαίρι και στην οικονομική κρίση που ξέσπασε το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Η μεγαλύτερη προηγούμενη πτώση σχετικά με τον τομέα των αερογραμμών και τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα ήταν 1,3% το 1991.

Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές έπεσαν 1,2%. Ο ψυχρότερος χειμώνας προκάλεσε περισσότερες εκπομπές του CO2, οι οποίες αντισταθμίστηκαν από ένα πιο δροσερό καλοκαίρι και την μείωση στη χρήση των κλιματιστικών.

Οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παρουσίασαν μείωση στις εκπομπές του CO2 2,1%. Ένα μεγάλος μέρος εκείνης της πτώσης οφειλόταν στην οικονομική κρίση και ένα άλλο αποδόθηκε στη αύξηση χρήσης της αιολικής ενέργειας για τη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου