Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

Goldman Sachs: Επενδυτές, ετοιμαστείτε για ακραία σενάρια


Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι για τα πιο ακραία σενάρια ρίσκου, γιατί αυτό θα επιβεβαιωθεί, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Lloyd Blankfein, μιλώντας στο Australian Institute of Company Directors.

Ο Blankfein, που βρίσκεται στο τιμόνι της Goldman από το 2006, βοήθησε την τράπεζα να ξεπεράσει τη χρηματοοικονομική κρίση του 2007-2008. Και δήλωσε ότι η εμπειρία αυτή του έμαθε να αποδέχεται ότι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να φανταστεί, μοιραία θα επιβεβαιωθεί.

“Σε μεγάλο βαθμό, η διαχείριση του ρίσκου είναι να κάνεις σχέδια αντιμετώπισης των έκτακτων συνθηκών και να πείθεις τον εαυτό σου ότι με το πέρασμα του χρόνου, ακόμα και τα πολύ μικρής πιθανότητας γεγονότα μπορούν όχι μόνο να συμβούν, αλλά σίγουρα θα συμβούν”, είπε ο Blankfein. “Ο ορισμός της αιωνιότητας είναι ότι εάν περιμένεις αρκετά, τα πάντα συμβαίνουν”.

Και όπως εξήγησε ο τραπεζίτης, το βασικό πρόβλημα πίσω από τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008 ήταν το γεγονός ότι οι κανονικοί άνθρωποι είχαν πειστεί πως ο μεγαλύτερος φόβος τους -η κατάρρευση των τιμών των ακινήτων- δεν αποτελούσε πιθανότητα.

“Όταν αρχίσεις να πιστεύεις ότι κάτι είναι απίθανο, και όλοι αποκτήσουν την ίδια άποψη, ο κόσμος μεταβάλει τη συμπεριφορά του με τέτοιο τρόπο, ώστε αυτό καθίσταται πιθανό”, εξηγεί ο Blankfein.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου