Πέμπτη 14 Μαρτίου 2002

Στήνεται το "μεγάλο αυτί" της Ευρώπης


Ευρωπαϊκή Ενωση, ΗΠΑ και Καναδάς προωθούν το σχέδιο "Enfopol" με στόχο τον έλεγχο όλων των τηλεπικοινωνιών

Ανοίγετε το κινητό σας, σηκώνετε το ακουστικό, δίνετε το σήμα του fax, πατάτε το κουμπί για να στείλετε το e - mail σας, όμως πριν ξεκινήσετε τη συνομιλία σας, προσοχή: σκεφτείτε καλά αυτό που θα πείτε. Γιατί σε ένα μυστικό μέρος, σε κάποια γωνιά της Ευρώπης, μία ομάδα ηλεκτρονικών πρακτόρων θα μπορεί, σύντομα, να ακούει, να διαβάζει, να αποκρυπτογραφεί κάθε μήνυμά σας, με οποιονδήποτε τρόπο και αν αποφασίσατε να επικοινωνήσετε.

Αυτό μπορεί να συμβεί - σύμφωνα με αποκαλύψεις της κυριακάτικης βρετανικής εφημερίδας "Observer" και του γερμανικού περιοδικού "Telepolis" - μόλις τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο "Enfopol '98", μία συμφωνία συνεργασίας μεταξύ αστυνομίας και πρακτορείων των τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τη συμβολή των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας. Το σχέδιο συζητιέται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια τώρα από τους υπουργούς των Εσωτερικών των "15" και στόχο έχει την επίτευξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου, ακόμα και των πιο προηγμένων μέσων επικοινωνίας που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές.


Ομως, και η λονδρέζικη εφημερίδα "Sunday Times" αναφέρει ότι μελετάται η δημιουργία μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πληροφοριών και αυτό φαίνεται να επαληθεύεται από το γεγονός ότι πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί στηρίζουν τη δημιουργία μιας Κοινής Μυστικής Υπηρεσίας. Ενας Γερμανός πολιτικός φέρεται να είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει μια πιο στενή πολιτική ένωση και ότι μια νέα μυστική υπηρεσία θα ήταν, φυσικά, μια επιτυχία. Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ είπε ότι, κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη καλπάζει ολοταχώς προς την πολιτική ένωση, με μία κοινή εξωτερική πολιτική.

Οι τελικές λεπτομέρειες του σχεδίου - όπως αναφέρεται - θα συζητηθούν από το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της ΕΕ στις αρχές του τρέχοντος, ενώ μέσα στο 2000 τα Εθνικά Κοινοβούλια μπορεί να τις συζητήσουν και να τις επικυρώσουν ως μέρος της εθνικής νομοθεσίας για τις παρακολουθήσεις.


Οι ΗΠΑ με "επιθυμίες" χαράσσουν πορεία πλεύσης

Ωστόσο, όπως σημειώσαμε και παραπάνω, η ΕΕ δεν είναι μόνη της σε αυτήν την προσπάθεια. Μια συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Σεπτέμβρη του '98 αποκάλυψε σχέδια συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και FBI για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης των τηλεπικοινωνιών. Το σχέδιο "Enfopol" θα πρέπει να το δούμε σε αυτά τα πλαίσια. Εάν τελικά γίνει πραγματικότητα, όχι μόνο θα ενίσχυε τις εξουσίες της αστυνομίας στον τομέα της παρακολούθησης, αλλά και θα νομιμοποιούσε υπάρχοντα συστήματα όπως το "Echelon".

Το "Enfopol", λοιπόν, θα πρέπει να το δούμε ως εξέλιξη του αγγλοαμερικανικού δορυφορικού συστήματος παρακολούθησης "Echelon", που τελεί υπό την ευθύνη της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας των ΗΠΑ και που δημιουργήθηκε από τις μεταπολεμικές συμμαχίες, με πρόσχημα τη ματαίωση των "συνωμοσιών" του ψυχρού πολέμου ή και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και των λαθρεμπόρων ναρκωτικών. Ωστόσο, ο πραγματικός σκοπός τους - το γνωρίζουν οι πάντες, άλλωστε - ήταν και είναι η πολιτική και οικονομική κατασκοπία σε βάρος χωρών, επιχειρήσεων, ατόμων που θεωρούνται "κίνδυνος θάνατος", φυσικά, για τα συμφέροντά τους.

Το σχέδιο "Enfopol" θα βασίζεται σε μια σειρά "επιθυμίες" που έστειλε το αμερικάνικο FBI στην ΕΕ εδώ και πέντε χρόνια. Πρόκειται για 54 "αιτήματα" εναρμόνισης των υπαρχουσών νομοθεσιών σε θέματα παρακολούθησης. Η βάση είναι μία εγγύηση για ολική, αδιάκοπη και στιγμιαία πρόσβαση σε πληροφορίες για επικοινωνίες παντός τύπου - σταθερή και κινητή τηλεφωνία, e - mail (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο), fax, pager (εκτροπή μεταφοράς πληροφοριών), υπηρεσίες τηλεματικής (συναλλαγές εμπορικές, οικονομικές, πληροφοριών μέσω ψηφιακού δικτύου).

Γι' αυτό το σκοπό θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα "ακρόασης" και καταγραφής στοιχείων, σε μυστικά μέρη και με ιδιαίτερα προηγμένα και περίπλοκα συστήματα πρόσβασης, που θα είναι σε θέση να παρακολουθούν ταυτόχρονα τα ίδια τηλεφωνήματα. Για να καταστεί ακόμα πιο γρήγορο και σίγουρο το σύστημα παρακολούθησης, μία ομάδα ειδικών επικεντρώνει τις προσπάθειές της στη δημιουργία ενός συστήματος "μαρκαρίσματος" των πολιτών, που θα εξακριβώνει την ταυτότητα των ατόμων οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Το σύστημα θα συνιστά μία τεράστια τράπεζα στοιχείων, όπου στις παραδοσιακές πληροφορίες - ονόματα, διευθύνσεις, τηλεφωνικοί αριθμοί - θα προστίθενται αριθμός πιστωτικής κάρτας, κωδικός PIN, ηλεκτρονική διεύθυνση (e - mail), προσωπικός κωδικός για τον υπολογιστή (password).




Τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής αποδεικνύονται ανεπαρκή
Ενώσεις για την προστασία του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή και τη διαφάνεια των δικαστικών διαδικασιών στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία έχουν καταγγείλει εδώ και χρόνια την προετοιμασία του εν λόγω σχεδίου και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Οι πολίτες δε θα έχουν καμία δυνατότητα να προστατευτούν από τα νέα, πολύ προηγμένα, συστήματα παρακολούθησης. Ομως, θεωρητικά, στα περισσότερα κράτη της Δυτικής Ευρώπης η ηλεκτρονική παρακολούθηση επιτρέπεται μόνο με άδεια του εισαγγελέα.

Ωστόσο, οι ίδιοι οι Πρόεδροι μπορούν να παραβιάζουν τους νόμους. Ετσι, στη Γαλλία κάποτε ο Πρόεδρος Μιτεράν διάβασε ένα άρθρο στην εφημερίδα με πληροφορίες που γνώριζε μόνο ο ίδιος και ο υπουργός των Εξωτερικών. Αμέσως έδωσε εντολή να παρακολουθείται το τηλέφωνο του δημοσιογράφου. Η παράνομη αυτή ενέργεια διευρύνθηκε για να περιλάβει τελικά δεκάδες ίσως και εκατοντάδες - αναφέρεται σε έρευνα που πραγματοποίησαν δημοσιογράφοι της εφημερίδας "Gardian" - πολιτικούς, δημοσιογράφους και δικηγόρους.

Στη Γαλλία - γράφει η "Gardian" - άδεια δόθηκε σε 4.600 περιπτώσεις, αλλά η Εθνική Επιτροπή για τις Παγιδεύσεις και τον Ελεγχο Ασφάλειας υπολογίζει ότι οι παράνομες επιχειρήσεις από ιδιωτικές εταιρίες ξεπερνούν τις 100.000. Το χειρότερο είναι ότι πολλές από αυτές έγιναν από ιδιωτικές εταιρίες ύστερα από ανάθεση του επίσημου κράτους.

Στη Γερμανία δύσκολα βρίσκει κανείς τομέα όπου είναι ανέφικτη η παρακολούθηση. Το γερμανικό Σύνταγμα - εξαιτίας των πεπραγμένων της "Γκεστάπο" - είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να προστατεύει τον πολίτη. Ομως, πέρσι τροποποιήθηκε, με στόχο την αύξηση των δυνατοτήτων υποκλοπής συνδιαλέξεων. Μπορεί να είναι αναγκαία η άδεια της εισαγγελίας για μία παρακολούθηση, αλλά εξασφαλίζοντάς την, οι αρμόδιοι έχουν το ελεύθερο να καταγράψουν ακόμα και την εξομολόγηση ενός πιστού στον ιερέα. Το ίδιο ισχύει και για το ιατρικό ιστορικό ενός ατόμου, το οποίο πλέον δεν καλύπτεται από το απόρρητο.

Να πούμε ακόμα ότι το Σεπτέμβρη οι ευρωπαϊκές ενώσεις των αστυνομικών σωμάτων είχαν ένα πρώτο σεμινάριο για να μελετήσουν τα νέα συστήματα παρακολούθησης, ενώ στις αρχές του τρέχοντος οι σχολές αστυνομίας της ΕΕ, στην Ολλανδία, θα ασχοληθούν με το νέο σχέδιο.

Ολα τα παραπάνω έρχονται να επιβεβαιώσουν τη διαπίστωση ότι οι παράνομες ακροάσεις οργίαζαν στο παρελθόν, καλά κρατούν και σήμερα, ενώ με το νέο σχέδιο που κυοφορείται τα πράγματα θα πάρουν, πλέον, εφιαλτικές διαστάσεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου