Επιτροπή επιστημόνων του ΟΗΕ ξεκίνησε τη Δευτέρα προκαταρκτικές συνομιλίες με στόχο τη σύνταξη διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση του αναπαραγωγικού κλωνισμού ανθρώπων τα επόμενα χρόνια.
Οι αρχικές συνομιλίες θα διαρκέσουν μία εβδομάδα, με θέμα τις διάφορες προσεγγίσεις που μπορεί να ακολουθήσει ο οργανισμός, ενώ μία ακόμα εβδομάδα συνομιλιών έχει προγραμματιστεί για τις 23 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με δηλώσεις μελών της επιτροπής, η διεθνής κοινότητα πρέπει να καθορίσει όσο το δυνατόν συντομότερα το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθούν οι ανά τον κόσμο ερευνητές που δραστηριοποιούνται για την εφαρμογή των τεχνολογιών κλωνισμού στον άνθρωπο.
«Όταν πια αυτό το τεχνολογικό τζίνι έχει βγει από το μπουκάλι, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσπαθήσουμε να το ελέγξουμε» αναφέρει γραπτή ανακοίνωση του Τζορτζ Ανας, καθηγητή Νομικής στην Σχολή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να συμφωνήσουν σε διεθνή πολιτική για την απαγόρευση του αναπαραγωγικού κλωνισμού και άλλων τεχνολογιών γενετικού χειρισμού που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την κοινωνία και την κοινή ανθρώπινη φύση» συνεχίζει.
Η ανακοίνωση, πάντως, δεν αναφέρεται στον λεγόμενο θεραπευτικό κλωνισμό, ο οποίος δεν έχει ως στόχο τη γέννηση ανθρώπινων κλώνων, αλλά τη δημιουργία εμβρύων στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης για λήψη κυττάρων προς μεταμόσχευση.
Η επιτροπή του ΟΗΕ συστάθηκε πέρυσι με αίτημα της Γερμανίας και της Γαλλίας, λίγο αφότου ο Ιταλός γιατρός Σεβερίνο Αντινόρι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εφαρμόσει αναπαραγωγικό κλωνισμό για άτεκνα ζευγάρια.
Σύμφωνα με τον Βάτσλαβ Μικούλκα, αξιωματούχο του ΟΗΕ, τα μέλη της επιτροπής καθορίστηκαν με βάση τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν εκπροσωπούν μεμονωμένες χώρες.
Στις αρχικές συνομιλίες θα συμμετάσχουν, εκτός από το πάνελ των ειδικών, και ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κατά τη συνάντηση της Δευτέρας, ο εκπρόσωπος της Συρίας Μοχάμεντ Ιμπραχίμ και ο Ιρακινός διπλωμάτης Αμπντούλ Μουνίμ Αλ Κάντε διαμαρτυρήθηκαν επειδή δεν έχουν προσκληθεί Αραβες επιστημονικοί σύμβουλοι, τη στιγμή που ο Ισραηλινός Δρ Καρμέλ Σαλέβ έχει κληθεί να μιλήσει για τη σχέση του κλωνισμού με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Στις συνεδριάσεις της επιστημονικής επιτροπής μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αλλά, σύμφωνα με αναλυτές, η σύνταξη της διεθνούς συνθήκης θα διαρκέσει αρκετά ακόμα χρόνια.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου