Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

Αφιέρωμα των New York Times για τα σκάνδαλα στην καθολική εκκλησία


Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς της καθολικής εκκλησίας. Αυτή τη φορά, η εφημερίδα New York Times φιλοξενεί άρθρο στο οποίο καταγγέλλεται η συγκάλυψη ενός ιερέα ο οποίος κατηγορείτο για παρενόχληση περισσότερων από διακοσίων παιδιών.

«Γνωστοί αμερικανοί ιερείς, αλλά και ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ -πριν εκλεγεί πάπας- μαζί με τον σημερινό υπουργό των εξωτερικών του Βατικανού, Ταρτσίζιο Μπερτόνε, συνέβαλαν στην συγκάλυψη ενοχοποιητικών στοιχείων σε βάρος ιερέα που κατηγορήθηκε για παρενόχληση διακοσίων και πλέον ανηλίκων», αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο.

Ο λόγος γίνεται για τον Λόρενς Μάρφι ο οποίος εργαζόταν από το 1950-1977 σε καθολικό σχολείο για κωφάλαλα παιδιά.

«Το 1996, ο τότε καρδινάλιος Ράτσιγκερ -πρόεδρος της επιτροπής για την ορθότητα της πίστεως- επέλεξε να μην προβεί σε περεταίρω κινήσεις αλλά και να μην απαντήσει σε δυο γράμματα που του είχαν αποσταλεί από τον καθολικό αρχιεπίσκοπο της πόλης Μιλγουόκι, στα οποία γινόταν αναφορά στην απαράδεκτη συμπεριφορά του εν λόγω ιερέα.

Οκτώ μήνες αργότερα, ο καρδινάλιος Μπερτόνε έδωσε οδηγίες να ξεκινήσει μια άκρως απόρρητη εκκλησιαστική δίκη, αλλά η όλη διαδικασία, μετά από λίγο καιρό, σταμάτησε, μόλις ουσιαστικά ο Λόρενς Μάρφι απέστειλε γράμμα στον καρδινάλιο Ράτσιγκερ. Η όλη υπόθεση είχε πλέον παραγραφεί και, γι αυτό, ζητούσε να μπορέσει να περάσει την ζωή που του απέμενε με ιερατική αξιοπρέπεια», συμπληρώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Μάλιστα, τονίζεται πως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη η οποία να δείχνει πως ο ιερέας τιμωρήθηκε για τα όσα κατηγορήθηκε αντίθετα μετατέθηκε σε άλλα σχολεία μέχρι το 1998 όταν και απεβίωσε.

«Στην απόφαση να μην τιμωρηθεί ο Μάρφι μέτρησαν η κακή κατάσταση της υγείας του κληρικού και η απουσία νέων κατηγοριών σε βάρος του. Πρόκειται, όντως, για τραγική περίπτωση, την οποία, όμως, το Βατικανό πληροφορήθηκε μόλις το 1996, πολλά χρόνια μετά την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών», επισημαίνει το Βατικανό δια στόματος του εκπροσώπου του, Φεντερίκο Λομπάρντι.

Παράλληλα, το πρωί της Πέμπτης (25/3) πραγματοποιήθηκε καθιστική διαμαρτυρία στα σύνορα Ιταλίας – Βατικανού από ακτιβιστές του αμερικανικού συνδέσμου Σναπ που είναι ενάντια στην παιδεραστία.

Τέλος, οι New York Times κατέληξαν πως τα όσα γράφτηκαν απορρέουν από στοιχεία που δόθηκαν από πέντε άνδρες οι οποίοι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίηση από καθολικούς ιερείς.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου