Η Κίνα προετοιμάζει το επόμενο της βήμα, έχοντας ήδη αρχίσει να ερευνά στρατηγικές που θα τις αποφέρουν οικονομικά οφέλη από λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική, αναφέρεται σε έκθεση του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Σουηδίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.
«Οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι επιφυλακτικοί και δεν έχουν εκδηλώσει μέχρι στιγμής δημοσίως το ενδιαφέρον τους για την περιοχή, ώστε να μην προκαλέσουν τις αντιδράσεις των χωρών που συνορεύουν με την Αρκτική», ανακοίνωσε το Ερευνητικό Κέντρο για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).
«Η προοπτική μιας Αρκτικής που θα είναι πλεύσιμη τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγεί σε συντομότερες ακτοπλοϊκές διαδρομές και δίνει την πρόσβαση σε ανεκμετάλλευτους ενεργειακούς πόρους, με αποτέλεσμα να ωθήσει την Κινέζικη κυβέρνηση να επενδύσει στην αρκτική έρευνα», δήλωσε η Linda Jakobson, του SIPRI.
Ο Καναδάς, η Δανία, η Νορβηγία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ, ήδη διαφωνούν στο πως θα διαχειριστούν τον αρκτικό πλούτο.
Το μεγαλύτερο πέρασμα των φορτίων ανάμεσα σε Ευρώπη και Ασία, γίνεται σήμερα από τη Διώρυγα του Σουέζ.
Αν οι πάγοι στην Αρκτική λιώσουν ολοκληρωτικά, τότε ανοίγονται τεράστιες προοπτικές για την ναυσιπλοΐα μέσω του Βορειοδυτικού Περάσματος, αφού οι αποστάσεις των ταξιδιών θα μειωθούν κατά 40%.
Η Κίνα όμως δεν μπορεί να διεκδικήσει δικαιώματα στην εν λόγω περιοχή, επειδή δεν έχει ακτές από την πλευρά της Αρκτικής.
«Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια Κινέζοι αξιωματούχοι και ερευνητές έχουν αρχίσει να αξιολογούν τις εμπορικές και πολιτικές παραμέτρους, καθώς και τα ζητήματα ασφαλείας, που θα προκύψουν όταν λιώσουν οι πάγοι στην Αρκτική», επισήμανε η Linda Jakobson.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου