Τη στιγμή που οι διεργασίες στην Ευρωζώνη εντείνονται με τις πολιτικές ηγεσίες κρατών όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Φιλανδίας να σπρώχνουν ανοικτά τη χώρα μας προς το Δ.Ν.Τ , ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής (19/03) στο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας.
«Δεν χρειάζεται φόβος. Έχουμε εναλλακτικές λύσεις. Δεν θα χρεοκοπήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στα στελέχη του Κινήματος επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έκανε το χρέος της λαμβάνοντας σκληρά οικονομικά μέτρα και τώρα είναι η σειρά των Ευρωπαίων στης Σύνοδο Κορυφής στις 25 Μαρτίου να ανταποκριθούν με ουσιαστική στήριξη στη χώρα και την Ευρωζώνη.
Υπέρ των ελληνικών θέσεων
Η Κομισιόν βρίσκεται σε εντατικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με τη Γαλλία, τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον πρόεδρο της Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπέι, προκειμένου να βρεθεί λύση για το ελληνικό πρόβλημα, πριν από το Συμβούλιο Κορυφής στις 25 Μαρτίου.
Επιδίωξη όλων - και με την ελληνική κυβέρνηση να συμφωνεί - είναι η διαμόρφωση μίας κοινής θέσης των 27, με κέντρο την υιοθέτηση του μηχανισμού διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος υπάρχει μεν, αλλά πρέπει να εξειδικευθεί ακόμη περισσότερο.
Την Παρασκευή (19/03), κοινοτικός επίτροπος οικονομικών Όλι Ρεν κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή.
"Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη", ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά των ελληνικών θέσεων
Στον αντίποδα υπέρ της προσφυγής της χώρας μας τάχθηκαν εκτός της Γερμανίας και η Ολλανδία και Φιλανδία. Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών Γιαν Κις ντε Γιάγκερ σημείωσε πως αν η βοήθεια του ΔΝΤ δεν είναι επαρκής, "μια παράλληλη λύση πρέπει να προκύψει από την (ευρωπαϊκή) περιοχή".
Ανάλογη θέση είχαν διατυπώσει πριν λίγες ημέρες και φιλανδικά κυβερνητικά στελέχη. Αίσθηση όμως προκάλεσε και η θέση που διατύπωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο οποίος μιλώντας την Πέμπτη (18/03) στο κανάλι France 24 δήλωσε ότι «Η προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέτει θέμα κύρους για την Ευρώπη» αποδεχόμενος ουσιαστικά τις «ολλανδογερμανικές» προτάσεις για την παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού, πιθανώς υπό τη μορφή ενός μικτού μοντέλου σε συνεργασία με την ΕΕ.
Ο πρόεδρος του Δ.Ν.Τ
Πρόταση στην Ευρώπη να συσταθεί Ταμείο χρηματοδοτούμενο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπίζονται με τα έσοδά του μελλοντικές οικονομικές κρίσεις διατύπωσε την Παρασκευή (19/03) ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν, επισημαίνοντας ότι: «Ένα τέτοιο Ταμείο, θα αναπλήρωνε κατά τον καλύτερο τρόπο, όταν θα χρειαζόταν, τις ελλείψεις τεχνικές και μη των λεγόμενων διεθνών τραπεζών».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου