Μια μέρα μετά την έγκριση που έδωσε η ΕΕ στην καλλιέργεια μεταλλαγμένης πατάτας, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή δήλωσε ότι η χώρα μας θα απαγορεύσει την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Αmflora επί ελληνικού εδάφους.
«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και με γνώμονα την προφύλαξη δημόσιων αγαθών όπως η υγεία, το περιβάλλον και η βιοποικιλιότητα, η Ελλάδα προτίθεται να ενεργοποιήσει νομικές ρήτρες που θα απαγορεύουν την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora επί ελληνικού εδάφους» δήλωσε η κ. Μπατζελή
«Η χώρα μας, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το δικαίωμα επιλογής κάθε κράτους-μέλους για την εφαρμογή αποφάσεων που αφορούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Η Εθνική Στρατηγική που προωθούμε στηρίζεται σε ένα μοντέλο ποιοτικής, πιστοποιημένης και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας, και όχι στη μαζική και εντατική παραγωγή με αμφίβολα αποτελέσματα για τη Δημόσια Υγεία και τους φυσικούς πόρους», πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια την καλλιέργεια ενός γενετικά τροποποιημένου φυτού. Η πατάτα Amflora της γερμανικής BASF προoρίζεται για βιομηχανική χρήση. Οι συμβατικές πατάτες παράγουν ένα μείγμα αμυλόζης και αμυλοπηκτίνης, ενώ η Amflora παράγει σχεδόν καθαρή αμυλοπηκτίνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα στην παραγωγή χαρτιού, υφασμάτων και δομικών υλικών.
Η Επιτροπή έκρινε ότι το νέο προϊόν δεν εγκυμονεί κινδύνους για τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Όμως, περιβαλλοντικές οργανώσεις επισήμαναν ότι η πατάτα περιέχει δύο γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά τα οποία θεωρητικά θα μπορούσαν να διαρρεύσουν στο περιβάλλον. Αντίθετες στην απόφαση της Κομισιόν είναι επίσης η Ιταλία και η Αυστρία.
Μέχρι σήμερα, το μόνο γενετικά τροποποιημένο φυτό που επιτρεπόταν να καλλιεργηθεί στην ΕΕ ήταν το καλαμπόκι MON 810 της αμερικανικής Monsanto, το οποίο είχε λάβει άδεια το 1998, πριν επιβληθεί μορατόριουμ. Ωστόσο, η Ελλάδα και πέντε ακόμα ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει την καλλιέργεια του MON 810 ενεργοποιώντας νομικές ρήτρες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου