Με αφορμή το πρόσφατο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας, που καλούσε την Ελλάδα να πωλήσει ακατοίκητα νησιά για να πληρώσει το χρέος της, την ίδια «πρόταση» κάνει και η El Pais, σε άρθρο της που δημοσιεύτηκε το Σάββατο (13/03). Η El Pais βρίσκει αρκετές ομοιότητες μεταξύ της πρότασης για τα ελληνικά νησιά και της κατάστασης που επικρατεί στην Ισπανία, όπου οι Γερμανοί αγοράζουν σταδιακά τη Μαγιόρκα, σύμφωνα με τα λεγόμενα καθηγητή, που επικαλείται η εφημερίδα.
«Το να ξεφορτωθεί κανείς εδάφη ήταν μια πολύ συνηθισμένη επιχείρηση στο παρελθόν, ωστόσο, σχεδόν πάντα ήταν κακή ιδέα», αναφέρεται στο δημοσίευμα, όπου υπενθυμίζεται η περίπτωση του Ολλανδού Πίτερ Μινούιτ, ο οποίος το 1626 αγόρασε από μια φυλή ινδιάνων το Μανχάταν, έναντι 60 φιορινιών, 24 δηλαδή δολάρια εποχής, τα οποία πλήρωσε στους Ινδιάνους σε υφάσματα και φτηνά κοσμήματα.
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της Λουιζιάνα, την οποία πούλησαν οι Γάλλοι το 1803 έναντι 11,2 εκατομμυρίων δολαρίων εποχής, στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το 1867, οι Ρώσοι «απελευθερώθηκαν» από την ιδιοκτησία της Αλάσκα, την οποία πούλησαν στους Αμερικανούς έναντι 7,2 εκατομμυρίων δολαρίων εποχής. Λεπτομέρεια.. η Αλάσκα έκρυβε χρυσό και πετρέλαιο.
«Αυτά κάνουν και με εμάς. Αγοράζουν σταδιακά τη Μαγιόρκα», δήλωσε ο καθηγητής Πέρε Σαλβά, επικαλούμενος την παρουσία 75.000 Γερμανών στην πρωτεύουσα του νησιού, ενώ η εφημερίδα αναρωτιέται : «Πόσο κοστίζει η Μαγιόρκα ; Πόσο ένα ελληνικό νησί ;», σημειώνοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν και προσδιορίζουν την τιμή.
Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο είναι τελικά υποθετικό, αφού όλες οι χώρες έχουν κατοχυρώσει συνταγματικά την εδαφική τους ακεραιότητα: «Ακόμα και να πωληθεί ένα ακατοίκητο νησί, δεν χάνεται ποτέ η κυριαρχία μιας χώρας επί αυτού», σημειώνει ο Αντόνιο Μπροτόνς, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου