Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Αυστραλία: αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία κατά 0,7 βαθμούς


Αυξήθηκε η μέση θερμοκρασία στην Αυστραλία κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου, τα τελευταία 50 χρόνια, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ανακοίνωσαν κορυφαίοι επιστήμονες της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP.

Οι επιστήμονες σύμφωνα με τη μελέτη που έκαναν, κατέληξαν ότι η αιτία της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η διευθύντρια του Κοινοπολιτειακού Επιστημονικού και Βιομηχανικού Οργανισμού (CSIRO), Megan Clark, δήλωσε ότι «Υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την αλλαγή του κλίματος. Η υπερθέρμανση παρατηρείται σε όλες τις  περιοχές της Αυστραλίας, κατά τη διάρκεια όλων των εποχών και η τελευταία δεκαετία ήταν η θερμότερη που καταγράφηκε ποτέ».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «Παρατηρούμε λιγότερες κρύες μέρες στη χώρα. Η τάση του κλίματος μακροπρόθεσμα είναι ξεκάθαρη πια…».

Η μελέτη που έγινε από τον CSIRO σε συνεργασία με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία,  δημοσιεύθηκε σε μια περίοδο αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής , ύστερα από την αποκάλυψη λαθών που βρέθηκαν στις εργασίες της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για το Κλίμα (IPCC).

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξετάζει τα καιρικά φαινόμενα στη χώρα πάνω από 100 χρόνια και ο CSIRO μελετά την ατμόσφαιρα και το θαλάσσιο περιβάλλον, περισσότερο από 60 χρόνια.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το επίπεδο της στάθμης των θαλασσών ανεβαίνει από 7-10 χιλιοστόμετρα ετησίως, στη δυτική και στη βόρεια Αυστραλία.

Παράλληλα, παρατηρείται ότι οι βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, ενώ σε άλλες μειώνονται.

«Γνωρίζουμε δύο πράγματα. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα έχουν αυξηθεί πολύ γρήγορα. Τα ποσοστά που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα του CO2 και του μεθανίου, βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 800,000 χρόνων!» τόνισε χαρακτηριστικά η Clark.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου