Υπάρχουν δύο βασικές γραμμές ανάλυσης για το ρόλο της Γερμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο "Ποιος έκανε τη Γερμανία αφεντικό στην Ευρώπη;".
Η πρώτη, που ευνοείται από λαϊκιστές ευρωσκεπτικιστές πολιτικούς, είναι πως η Γερμανία επιδιώκει να αντιστρέψει τα "στραβοπατήματα" του 20ου αιώνα και κυβερνά την Ευρώπη με άλλα μέσα.
Η δεύτερη, δημοφιλής στους πολιτικούς σχολιαστές και σε άλλα μέλη της ευρωπαϊκής ελίτ, είναι πως οι γερμανικές ενοχές λόγω των αποτυχιών του 20ού αιώνα εμποδίζουν τη Γερμανία να ασκήσει την ηγεσία που χρειάζεται πραγματικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Bloomberg αναφέρεται στη συμφωνία Ελλάδας-πιστωτών την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και αφού περιγράφει τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθηθούν, επισημαίνει πως τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Όπως αναφέρεται, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να παρουσιάσει η Αθήνα, ο ρόλος της Γερμανίας στο αδιέξοδο υπήρξε εντυπωσιακός. Η μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης περιγράφηκε σαν μια μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, με τους υπόλοιπους στο ρόλο του θεατή.
Το δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα στη θέση που εξέφραζε επίμονα ο Schaeuble πως η Ελλάδα έχει ήδη πρόγραμμα και δεν υπάρχει τίποτα άλλο προς συζήτηση. Προκάλεσε την Ελλάδα να αψηφήσει την τρόικα και να δεχτεί τις συνέπειες. Οι Financial Times μετέδιδαν:
"Ο Schaeuble αρνείται να συζητήσει δημόασια το Grexit, ενώ έχει επανειλλημένως πει πως η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει να εγκαταλείψει το πρόγραμμα χρηματοδότησης -με ό,τι αυτό σημαίνει. "Είμαι έτοιμος για κάθε είδους βοήθεια, αλλά αν η βοήθεια μου δεν είναι επιθυμητή, τότε κανένα πρόβλημα", δήλωσε πρόσφατα.
«Άρχισε να καθίσταται αληθοφανές -γεγονός που με εξέπληξε- ότι η γερμανική κυβέρνηση ήθελε πραγματικά τη διάσπαση της Ευρωζώνης. Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι, στηρίζουν αυτή την εξέλιξη», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Bloomberg.
http://www.capital.gr/News.asp?id=2236536
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου