Ελονοσία με ολική ανθεκτικότητα στο σημαντικότερο φάρμακο κατά της ασθένειας έχει εξαπλωθεί στην Καμπότζη και τη Μιανμάρ, κοντά στα σύνορα με την Ινδία, και απειλεί με νέα έξαρση της επιδημίας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους το χρόνο.
Η προειδοποίηση έρχεται από μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που εξέτασε 940 δείγματα του παράσιτου της ελονοσίας σε κέντρα περίθαλψης στη Μιανμάρ. Στο 40% των περιπτώσεων το παράσιτο ήταν ανθεκτικό στην αρτεμισινίνη, το κύριο όπλο κατά της ελονοσία, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Lancet Infectious Disease.
Tα ανθεκτικά παρασιτικά πρωτόζωα, του γένους Plasmodium, ανιχνεύθηκαν σε απόσταση μόλις 25 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ινδία.
Οι προσπάθειες ελέγχου της ελονοσίας θα μπορούσαν να εκτροχιαστούν αν η ανθεκτική ελονοσία φτάσει στην πολυπληθή Ινδία, γράφουν οι ερευνητές. Και αν αργότερα επεκταθεί από την Ασία στην Αφρική, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με άλλα φάρμακα κατά της ελονοσίας, «εκατομμύρια ζωές θα βρεθούν σε κίνδυνο».
Παρά τη μείωση των νέων κρουσμάτων και των θανάτων που αναφέρονται κάθε χρόνο, η ελονοσία σκοτώνει ακόμα περίπου 600.000 ανθρώπους το χρόνο, κυρίως παιδιά σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, από τη δεκαετία του 1950 μέχρι την δεκαετία του 1970, ελονοσία με ανθεκτικότητα στο φάρμακο χλωροκίνη εξαπλώθηκε από την Ασία στην Αφρική και οδήγησε σε αναζωπύρωση της επιδημίας.
Η ιστορία επαναλήφθηκε όταν η χλωροκίνη αντικαταστάθηκε από το συνδυασμό σουλφαδοξίνη/πυριμεθαμίνη (SP). Ελονοσία με ανθεκτικότητα στο νέο φάρμακο πρωτοεμφανίστηκε στην Καμπότζη και έφτασε και πάλι στην Αφρική.
Η σουλφαδοξίνη/πυριμεθαμίνη αντικαταστάθηκε τελικά με κοκτέιλ φαρμάκων που περιέχουν αρτεμισινίνη. Οι ερευνητές ανησυχούν τώρα ότι η ιστορία θα επαναληφθεί για ακόμα μια φορά, δεδομένου ότι το σύστημα Υγείας στη Μιανμάρ δεν λειτουργεί αποτελεσματικά.
Η αρτεμισινίνη προέρχεται από το φυτό Artemisia absinthium, γνωστό και ως αψιθιά, από το οποίο παραγόταν το ποτό αψέντι.
Ένα παλαιότερο φάρμακο, το κινίνο, χρησιμοποιείται σπάνια λόγω των παρενεργειών του.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου