Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Νέος Ψυχρός Πόλεμος προ των Πυλών : Όταν η Ρωσική Αρκούδα βρυχάται κάνοντας επιδρομές κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο


Η κρίση της Ουκρανίας έχει φέρει Δύση και Ρωσία στα πρόθυρα μιας επικίνδυνης αντιπαράθεσης, μιας επιστροφής στο Ψυχρό Πόλεμο με απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την παγκόσμια ασφάλεια.

Η κατάσταση είναι τεταμένη και Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε άμεσα θέση χαρακτηρίζοντας ως αυταπάτη την πεποίθηση άλλων χωρών ότι μπορούν να έχουν στρατιωτική υπέροχη έναντι της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ομιλίας του ότι «κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει στρατιωτική υπεροχή έναντι μας και να ασκήσει πίεση πάνω μας. Θα έχουμε πάντα μια ανάλογη απάντηση για κάθε ενέργεια που θεωρούμε ταχυδιωκτική».

Την περασμένη εβδομάδα έκανε μια επίδειξη δύναμης με τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων στην Κριμαία. Συμμετέχουν και πάνω από 600 στρατιώτες από τη δύναμη ακτοφυλακής που δημιουργήθηκε στην χερσόνησο το 2014.

Το ΝΑΤΟ από τη πλευρά του ενέκρινε την ενίσχυση των δυνάμεών της στην ανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης και έξι κέντρα διοίκησης σε περιοχές κοντά στη Ρωσία. Η νέα δύναμη θα αποτελείται από 5.000 άνδρες και αναμένεται να αναλάβει δράση το 2016.


Τα βρετανικά μέσα κάνουν λόγω για την έναρξη ενός νέου “Ψυχρού Πολέμου” προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τα λάγια του Πούτιν .

Ο πρώην επικεφαλής της RAF, δήλωσε ότι η Βρετανία βρίσκεται σε ένα «ένα διαφορετικό είδος Ψυχρού Πολέμου». Μόλις χτες τηλεοπτικός σταθμός ιδιοκτησίας του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε βίντεο στο οποίο αεροσκάφη της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ αναχαιτίζουν ένα Ρωσικό βομβαρδιστικό, το οποίο πετά πάνω από την Νότια Βρετανία.

Το ρωσικό βομβαρδιστικό πετούσε πάνω από το Bournemouth, σε ουδέτερη ζώνη κοντά στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ, πριν από περίπου ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον  Υπουργό Άμυνας της Βρετανίας πρόκειται για ένα από τα καθημερινά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα τον τελευταίο καιρό στην Βρετανία.

Ρωσικά στρατιωτικά αεροπλάνα, πλοία και υποβρύχια έχουν κάνει τουλάχιστον 17 επιδρομές κοντά στο Ηνωμένο Βασίλειο από την αρχή του περασμένου έτους.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου