Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Διεθνή ΜΜΕ: Κάνει «φακιρικά» πάνω στον «γκρεμό» η κυβέρνηση Τσίπρα


Ο διεθνής τύπος αναφέρεται σήμερα εκτενώς στις πολιτικές αντιδράσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης, και διαβλέπει πολιτική εξισορρόπηση στην κόψη του ξυραφιού.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Τσίπρας βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί αλλά για την ώρα ισορροπεί. Αμέσως μετά, θέτει το ρητορικό ερώτημα αν αυτό που έπραξε η Ελλάδα την περασμένη Παρασκευή ήταν συνθηκολόγηση ή πραγματιστικός συμβιβασμός και απαντάει ευθαρσώς: «Κάτι από τα δύο!».

Αυτό που έβαλε στον… πάγο ήταν κάποια από τα βασικά της αιτήματα. Από την άλλη, όμως, κέρδισε ένα μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα ως απαίτηση, έτσι ώστε να μπορέσει να προωθήσει τα προγράμματα κοινωνικής ανάγκης, μια βεβαίωση πως αν τα καταφέρει με τη φοροδιαφυγή δεν θα της επιβληθούν περισσότερα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, αλλαγές σε λέξεις-κλειδιά όπως «Τρόικα» και «Μνημόνιο».

Η Γερμανική Bild από την άλλη, στάζει χολή για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί άπληστων Ελλήνων καλεί τους Γερμανούς να συμμετάσχουν σε καμπάνια κατά της Ελλάδας.

Η γερμανική λαϊκίστικη εφημερίδα προτείνει στους αναγνώστες της ακολουθώντας να τυπώσουν την φωτογραφία του εξωφύλλου να την κρατήσουν στα χέρια τους και να βγάλουν selfie την οποία μετά πρέπει να την στείλουν με mail στην εφημερίδα.

Ο Bloomberg παίρνει ένα πένθιμο τόνο υποστηρίζοντας ότι στις διαπραγματεύσεις νίκησε η λιτότητα.

«Η εμφανής συνθηκολόγηση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της για το χρέος της, καθιστά λιγότερο πιθανό το σενάριο να αναγκαστεί η Αθήνα να βγει από το κοινό νόμισμα. Ωστόσο, υπάρχουν νικητές και βρίσκονται από την άλλη πλευρά…».

Ο αρθρογράφος του Bloomberg, Μαρκ Γκίλμπερτ κάνει λόγο για παράδοση της Ελλάδας που πλέον καθιστά στην πλευρά των νικητών τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που εμμένουν στη λογική των περικοπών των δαπανών υπό το φόβο της εσωτερικής αντιπολίτευσης τους.

Η Harvard Gazzette η εφημερίδα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ φιλοξενεί άρθρο με τα τεκταινόμενα πρόσφατης ημερίδας με θέμα την ελληνική κρίση.

Ο συντάκτης του Harvard Gazzette, προσπάθησε να συγκεράσει όλες τις απόψεις που εκτέθηκαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε με αφορμή και θέμα την Ελλάδα και έφερε τον άκρως δηλωτικό τίτλο: «Τι θα συμβεί στην Ελλάδα; Οι οικονομικές και πολιτικές εναλλακτικές λύσεις». Οι περισσότεροι εκ των ομιλητών, κυρίως καθηγητές του Χάρβαρντ, κατέληξαν σε μια συνισταμένη απόψεων γύρω από τι έδωσε στην Ελλάδα η πρόσφατη τετράμηνη παράταση του προγράμματός.

Σημειώνουν πως πρώτα και κύρια της έδωσε χρόνο («η Ελλάδα αγόρασε χρόνο», ανέφεραν χαρακτηριστικά), από την άλλη όμως δεν έλυσε, ούτε πρόκειται να λύσει κάποια σοβαρό θέμα από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας είναι πολύ σοβαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι το συνοδευτικό άρθρο της ημερίδας έφερε τον τίτλο: «Η Ελλάδα παραπαίει»!

Οι Financial Times αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ελλάδα πέρασε τις συμπληγάδες αλλά μόνο προσωρινά, και σημειώνουν τους τρείς πιθανούς κίνδυνους που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως τονίζουν, «παρά το γεγονός πως ο συμβιβασμός που επετεύχθη απομακρύνει την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως ελλοχεύουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι.

Οι κίνδυνοι σύμφωνα με το δημοσίευμα είναι: «O βραχυπρόθεσμος πολιτικός κίνδυνος, ο μεσοπρόθεσμος οικονομικός κίνδυνος, που αφορά στην ρευστότητα, και τέλος ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος, που είναι η αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματο»ς.

Η Wall Street Journal, τονίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς όπως σημειώνει, η «φοροδιαφυγή είναι η δεύτερη φύση του Έλληνα».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου