Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Κεραυνούς ανίχνευσε η NASA στους πόλους του Δία


Η ΝΑΣΑ δημοσίευσε την Τετάρτη τα δεδομένα που συγκέντρωσε το σκάφος New Horizons, περνώντας από τη γειτονιά του μεγαλύτερου πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος καθ οδόν για τον μικροσκοπικό Πλούτωνα.

Το σκάφος ανίχνευσε κεραυνούς στους πόλους του Δία, έδωσε λεπτομέρειες για τον κύκλο ζωής των σύννεφων από αμμωνία, είδε βράχους σε μέγεθος αυτοκινήτου να περιφέρονται στους αμυδρούς δακτύλιους του πλανήτη και μελέτησε εντυπωσιακές ηφαιστειακές εκρήξεις στον δορυφόρο του Δία Ιώ.

Κεραυνοί είχαν παρατηρηθεί παλαιότερα κοντά στον Ισημερινό του Δία, αλλά όχι και στους πόλους, όπως συμβαίνει στη Γη. Η παρατήρηση του φαινομένου υποδεικνύει ότι σε όλη την επιφάνεια του Δία σχηματίζονται σύννεφα που μεταφέρουν θερμότητα στα διάφορα ατμοσφαιρικά στρώματα.

Το New Horizons μελέτησε επίσης τη «Μικρή Ερυθρά Κηλίδα», μια καταιγίδα που μαίνεται στην επιφάνεια του Δία με μέγεθος όσο το 70% της διαμέτρου της Γης. Είναι πάντως μισή σε μέγεθος σε σχέση με τη Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα, η οποία είναι γνωστή από το 17ο αιώνα.

Το σκάφος είχε την τύχη να στρέψει τα όργανά του στην Ιώ την ώρα που ένας γιγάντιος πίδακας τέφρας τιναζόταν 300 χλμ πάνω από το ηφαίστειο Τβάχσταρ της Ιούς, η οποία από γεωλογική άποψη είναι το πιο ενεργό σώμα του Ηλιακού Συστήματος.

Το σκάφος είχε επίσης τη δυνατότητα να φωτογραφίσει από διάφορες γωνίες τους αμυδρούς δακτυλίυς του Δία και να εντοπίσει μη αναμενόμενα συσσωματώματα βράχων και σκόνης, πιθανώς απομεινάρια μιας παλαιότερης πρόσκρουσης. Φωτογράφισε επίσης τους μικρούς δορυφόρους Μέτιδα και Αδράστεα να παρασύρουν τη σκόνη των δακτυλίων καθώς κινούνται σε τροχιά.

Το New Horizons πλησίασε στην ελάχιστη απόστασή του από τον Δία τον Φεβρουάριο. Έχοντας πλέον απομακρυνθεί, τέθηκε σε κατάσταση νάρκης για τα επόμενα οκτώ χρόνια, μέχρι να φτάσει στον τελικό του προορισμό, τον πλανήτη νάνο Πλούτωνα.

Το 2015 θα ξυπνήσει για να μελετήσει τον Πλούτωνα το φεγγάρι του Χάροντα για ένα πεντάμηνο, και στη συνέχεια θα κινηθεί προς τα παγωμένα σώματα που φιλοξενεί η λεγόμενη ζώνη Κούιπερ.

Οι παρατηρήσεις δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου