Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2007

Πληρωμές στα σούπερ μάρκετ με δακτυλικά αποτυπώματα


Ένα σύστημα που σαρώνει τα δακτυλικά αποτυπώματα του πελάτη και αφαιρεί το οφειλόμενο ποσό από τον τραπεζικό του λογαριασμό αποδεικνύεται εξαιρετικά δημοφιλές στους καταναλωτές στη Γερμανία.

Δεκάδες σούπερ μάρκετ, καντίνες και μπαρ στη νοτιοδυτική Γερμανία έχουν εγκαταστήσει ήδη την απαραίτητη τεχνολογία, έτσι ώστε να δέχονται τις... δακτυλικές πληρωμές.

«Σχεδόν το ένα τέταρτο των πελατών μας πληρώνει με τα δάχτυλά του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Edeka, που ήταν η πρώτη εταιρεία λιανικών πωλήσεων που εφάρμοσε τη νέα τεχνολογία. Η Edeka έχει εγκαταστήσει το σύστημα πληρωμών με δακτυλικά αποτυπώματα σε 70 καταστήματά της και σχεδιάζει να το επεκτείνει σε ακόμα 200.

«Αρχικά σκεφτήκαμε ότι μόνο οι νέοι πελάτες που υιοθετούν πάντα τις νέες τεχνολογίες θα ενδιαφέρονταν για τον νέο τρόπο πληρωμών, αλλά κάναμε λάθος», ανέφερε ο Στέφαν Σιούστερ, εκπρόσωπος της ΙΤ Werke, της εταιρείας που ανέπτυξε το λογισμικό του συστήματος. «Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν το σύστημα των δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι σαράντα ετών και άνω», επεσήμανε.


Τρόπος εφαρμογής

Μέχρι σήμερα, η ΙΤ Werke έχει εγκαταστήσει το σύστημα σε περίπου 150 καταστήματα, καντίνες και μπαρ, το οποίο κοστίζει 2.000 ευρώ έκαστο. Για να χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία, οι πελάτες πρέπει να δίνουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και να αφήνουν στο κατάστημα τη διεύθυνσή τους και τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο το κατάστημα θα χρεώσει τις αγορές τους.

Παραδόξως, ο νέος τρόπος πληρωμών αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. «Είναι θεόσταλτο δώρο για τους ηλικιωμένους πελάτες, καθώς δεν χρειάζεται να θυμούνται το ΡΙΝ για να πληρώσουν με τις τραπεζικές τους κάρτες, ή να ψάχνουν τα γυαλιά ή τα μετρητά τους», εξηγεί ο Σιούστερ. Με την άποψη αυτή συμφωνεί και ο Τζιόργκ Μίσμπεργκερ από το Globus Warehouse, ένα πολυκατάστημα στο Σεντ Βέντελ κοντά στα γαλλικά σύνορα, που ανέφερε ότι έχει «πελάτες ηλικίας πάνω από 70 ετών που χρησιμοποιούν το σύστημα».

Από την άλλη, τα καταστήματα θεωρούν ότι βγαίνουν κερδισμένα, δεδομένου ότι περικόπτεται ο χρόνος αναμονής στις ουρές που δημιουργούνται στα ταμεία και ότι περικόπτονται οι «κρυφές» δαπάνες που συνοδεύουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές με πλαστικές κάρτες. Εάν μια ηλεκτρονική πληρωμή «αναπηδά» επειδή δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στον λογαριασμό του πελάτη, η τράπεζα μπορεί να χρεώσει το κατάστημα μέχρι 15 ευρώ για να του παράσχει τη διεύθυνση του πελάτη.

Ωστόσο, κάποια «σύννεφα στον ορίζοντα» δημιουργούνται από τη χρήση της τεχνολογίας των πληρωμών με δακτυλοσκόπηση που περιστρέφονται γύρω από την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων ή για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία αυτά για διαφημιστικούς σκοπούς. Ωστόσο, η Μπ. Γιάικ, εκπρόσωπος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο δυτικό κρατίδιο της βόρειας Ρήνο Βεστφαλίας, δήλωσε ότι το σύστημα δεν δημιουργεί νομικό πρόβλημα, εφόσον λειτουργεί σε εθελοντική βάση. «Εφόσον οι πελάτες είναι ελεύθεροι να το χρησιμοποιούν εάν θέλουν ή να το παρακάμπτουν δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο», ανέφερε. «Φυσικά, συμβουλεύουμε τους πελάτες να μην δίνουν προς τα έξω τα προσωπικά τους στοιχεία άνευ όρων».



Ζήτημα ασφαλείας

Εξάλλου, υπάρχουν ανησυχίες που αφορούν την ασφάλεια, δεδομένου ότι οι ειδικοί έχουν επισημάνει ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα μπορούν να σφυρηλατηθούν με τη βοήθεια του πυριτίου.

Όμως, ο Ούρλιχ Μπινμπόιζελ από τη Συνομοσπονδία των Γερμανών Λιανοπωλητών υπογράμμισε ότι τα καταστήματα δεν χρησιμοποιούν ένα πλήρες σύνολο των δακτυλικών αποτυπωμάτων, γεγονός που καθιστά αυτές τις πληροφορίες άχρηστες σε τρίτα χέρια. Και είναι απίθανο, ανέφερε, οι κλέφτες να σφυρηλατήσουν προσεκτικά τα δακτυλικά αποτυπώματα κάποιου για να αγοράσουν ψωμί και γάλα. Η τεχνολογία των δακτυλικών αποτυπωμάτων αξιοποιείται εδώ και καιρό στη Γερμανία για τον έλεγχο της πρόσβασης και για άλλους λόγους ασφαλείας στα αεροδρόμια, αλλά και στα εργαστήρια και στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας.

Η ΙΤ Werke σκοπεύει τώρα να εγκαταστήσει σαρωτές και στις καντίνες των σχολείων. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει μια επιπλέον λειτουργία: Οι γονείς θα μπορούν να εμποδίζουν αυτόματα τα παιδιά τους από την αγορά μη υγιεινών τροφίμων.



Νέες τεχνολογίες για την εξόφληση λογαριασμών

Τρεις νέες τεχνολογικές εφαρμογές επιστρατεύονται ή εξετάζονται για τις πληρωμές των λογαριασμών. Η πρώτη είναι το PayPass, που βασίζεται στην τεχνολογία Rfid (Radio Frequency id - ταυτότητα μέσω ραδιοφωνικής συχνότητας), όπου η κάρτα περιλαμβάνει ένα τσιπ με ενσωματωμένη κεραία.

Ο καταναλωτής μπορεί απλώς να φέρει την κάρτα μπροστά από τον δέκτη και να πληρώσει, χωρίς να χρειαστεί να περάσει μέσα από κάποιο μηχάνημα και να υπογράψει. Θεωρείται ως μια λύση υψηλής ασφαλείας, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι η κάρτα δεν φεύγει από τα χέρια του κατόχου της κατά τη συναλλαγή.



Στα FΑSΤ-FΟΟD

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καταστήματα όπου η ταχύτητα έχει μεγάλη σημασία, όπως τα fast-food. Από την άλλη, ένα δεύτερο πεδίο εφαρμογών, που βρίσκεται σε πιο πειραματικό στάδιο, αφορά την ταυτοποίηση του χρήστη με την ίριδα των ματιών, τα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση φωνής, μια εφαρμογή σημαντική για αγορές μέσω τηλεφώνου με χρήση πιστωτικής κάρτας.
Η τρίτη κατηγορία αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και συγκεκριμένα τη μετατροπή των χάρτινων εγγράφων σε ηλεκτρονικά με ενσωματωμένη την πληρωμή.



Πηγή: Imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου