Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Πιο κοντά πλέον το ταξίδι στον Αρη


Για την αποστολή του πρώτου επανδρωμένου διαστημοπλοίου στην επιφάνεια του πλανήτη Αρη κάνουν λόγο οι επιστήμονες. Μέχρι το 2020 θα στήσουμε μια διαστημική βάση στη Σελήνη, και έπειτα από 15 χρόνια, αν πάνε όλα καλά, θα πατήσουμε στον Αρη», λέει ο Θ. Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της ΝΑSΑ


Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά την παρθενική βόλτα του ανθρώπου στο φεγγάρι, οι επιστήμονες, εμπεριστατωμένα πια, κάνουν λόγο για το πρώτο ταξίδι αστροναυτών στον Αρη. Η μεγάλη περιπέτεια στο Διάστημα φαίνεται πως έχει φανερώσει λίγες μόνο από τις συγκινήσεις που μπορεί να προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Όπως υποστηρίζει ο Θανάσης Οικονόμου, επιστημονικός συνεργάτης της NASA και ερευνητής στο Εργαστήριο Αστροφυσικής και Διαστημικής Ερευνας του Πανεπιστημίου του Σικάγο, «μέχρι το 2020 θα έχουμε στήσει μια διαστημική βάση στη Σελήνη, η οποία θα είναι απαραίτητη για το νέο εγχείρημα. Επειτα από δεκαπέντε χρόνια, αν όλα πάνε καλά, θα μπορέσουμε να στείλουμε το πρώτο επανδρωμένο διαστημικό όχημα στην επιφάνεια του Αρη».

Ο ίδιος εξηγεί στο «Εθνος» πως πρόκειται για έναν εφικτό στόχο, με δεδομένη την αλματώδη τεχνολογική ανάπτυξη αλλά και τις επισταμένες προσπάθειες που συντελούνται στη NASA για τον σκοπό αυτό από το 2004.

«Χρειάστηκαν δέκα χρόνια επιστημονικών ερευνών, για να φτάσει ο ανθρώπινος πολιτισμός στη Σελήνη. Τα τριάντα χρόνια για τον Αρη είναι κάτι πραγματοποιήσιμο τον 21ο αιώνα. Ως κυριότερο εμπόδιο προβάλλει το γεγονός ότι μια τέτοια αποστολή θα ήταν πολυδάπανη και για τον λόγο αυτό ενδεχομένως να χρειαστεί συνεργασία με την ΕΕ, την Ιαπωνία ή την Κίνα».

Ο Θανάσης Οικονόμου είναι ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που σχεδίασε το «Spirit» και το «Οpportunity», τα δύο, δηλαδή, ρομπότ που έχουν σταλεί στον πλανήτη Αρη και μελετούν την επιφάνειά του. «Ο Αρης μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί πρόκειται για έναν πλανήτη με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Είναι ο μόνος πλανήτης που μοιάζει τόσο πολύ με τη Γη. Και ο μόνος, από όσους γνωρίζουμε, ο οποίος θα μπορούσε να συντηρήσει ζωή στο μέλλον. Εκεί, υπάρχει αραιή ατμόσφαιρα από ανθρακικό οξύ, από την οποία θα μπορούσαμε να παράγουμε οξυγόνο, ενώ ο πλανήτης διαθέτει και τα απαιτούμενα αποθέματα νερού που χρειάζεται ένα ον για να επιζήσει», λέει. «Μας ενδιαφέρει, επίσης, ακόμη ένα στοιχείο στον Αρη. Το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν ήταν πάντα έτσι. Παλαιότερα ήταν "καλύτερος". Είχε περισσότερη ατμόσφαιρα και τρεχούμενο νερό, ενώ η θερμοκρασία του δεν ήταν τόσο χαμηλή όσο σήμερα. Θέλουμε, λοιπόν, να εξετάσουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, ώστε να προστατεύσουμε και τη Γη από αντίστοιχη φθορά».

Αλλωστε, ο ίδιος επισημαίνει πως η συνέχεια στη γοητευτική σχέση του ανθρώπου με το Σύμπαν προβλέπεται μακρά. «Εχουμε εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος εκτός του Πλούτωνα, στον οποίο προορίζεται να φτάσει δορυφόρος το 2013. Μάθαμε πάρα πολλά και το κυριότερο πόσο πρέπει να προστατεύουμε τη Γη.



Η γοητεία της Γης

Είναι ο πιο όμορφος πλανήτης. Αν δείτε τις φωτογραφίες που τράβηξαν οι αστροναύτες από τη Σελήνη, αν δείτε από εκεί την ανατολή του ηλίου στη Γη, αν δείτε τον γαλανόλευκο πλανήτη μας να πλέει στο κενό θα καταλάβετε πόσο όμορφος και γοητευτικός είναι. Και πόσο πολλά επιβάλλεται να κάνουμε για να τον προστατεύσουμε...».

Ο κ. Οικονόμου σπούδασε πυρηνική φυσική στην Πράγα, ενώ μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του το 1964 μετακόμισε στο Σικάγο, όπου και έγινε ένα από τα βασικά στελέχη της ερευνητικής ομάδας που προετοίμασε την πρώτη αποστολή του ανθρώπου στη Σελήνη. Χθες, ημέρα επετείου για τα 50 χρόνια από την εκτόξευση του Σπούτνικ, του πρώτου δορυφόρου που πήγε στο φεγγάρι, συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Ευγενίδειο Πλανητάριο στο πλαίσιο σειράς σχετικών εκδηλώσεων.



ΠΩΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΝΤΙΟΥΚΣ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΣΤΗ ΣΕΛΗΝΗ
«Βρισκόμουν επί 72 ολόκληρες ώρες σε φοβερή ένταση»


Παρών στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ήταν και ο αστροναύτης Τσάρλι Ντιουκς, ένας άνθρωπος η φωνή του οποίου έγινε γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο προτού γίνει γνωστός ο ίδιος.

Ηταν ο πρώτος άνθρωπος που το 1969 μίλησε στον Νιλ Αρμστρονγκ τη στιγμή που εκείνος πατούσε στη Σελήνη. Τη στιγμή που έκανε ένα μικρό βήμα για τον ίδιο και ένα τεράστιο για την ανθρωπότητα. «Γίναμε όλοι μπλε και τώρα αναπνέουμε ξανά. Σας ευχαριστούμε!», του είπε τότε ο Τσάρλι Ντιουκς. Χθες ο κ. Ντιουκς περιγράφοντας την ιστορική εκείνη στιγμή αλλά και την προσωπική του εμπειρία από το δικό του ταξίδι στο φεγγάρι το 1972 είπε: «Μπορείτε να θυμηθείτε τις καλύτερες διακοπές σας; Τα καλύτερά σας Χριστούγεννα ως παιδί; Αυτό αισθάνθηκα.

Ημουν ενθουσιασμένος. Επί 72 ολόκληρες ώρες βρισκόμουν σε φοβερή ένταση. Ηταν ένα συναίσθημα που δεν χαμήλωσε ούτε δευτερόλεπτο». Μιλώντας για τις συνθήκες της αποστολής του στο φεγγάρι σημείωσε με χιούμορ πως το πιο άβολο κομμάτι της ήταν το να χρησιμοποιήσεις την... τουαλέτα του διαστημοπλοίου, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο των διαστημικών ταξιδιών για το ευρύ κοινό τα επόμενα χρόνια.

«Πριν από 100 έτη αν κάποιος άκουγε πως ένα αεροπλάνο θα πετούσε από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα έχοντας μαζί του 400 επιβάτες θα το θεωρούσε απίθανο, Κι όμως έγινε», είπε.

Αλλωστε, όπως εξήγησε, μπορεί η ιστορία να άλλαξε σελίδα, όταν το 1957 ο Σπούτνικ έφτασε στο φεγγάρι, η δική του, όμως, μετάβαση στη Σελήνη άλλαξε την ίδια του τη ζωή:

«Εκεί δεν βλέπεις τίποτα. Δεν βλέπεις αστέρια. Βλέπεις μόνο σκοτάδι. Κι όμως μπορεί να μην έζησα μια πνευματική εμπειρία, κατάφερα, όμως, εκεί να δω την παρουσία του ίδιου του Θεού...».




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου