Προειδοποίηση για τους κινδύνους που ίσως εγκυμονεί για τον άνθρωπο ο κλωνισμός αποτελούν τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας για το προσδόκιμο επιβίωσης των κλωνοποιημένων θηλαστικών. Από τα 12 ποντίκια-κλώνους που δημιούργησαν ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιαπωνίας, τα δέκα πέθαναν πρόωρα.
Πνευμονία, καρκινικοί όγκοι, ηπατική ανεπάρκεια και διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος είναι τα προβλήματα που αναφέρει η ομάδα του Δρ Ατσούο Ογκούρα σε άρθρο στο περιοδικό Nature Genetics την Δευτέρα. «Οι πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κλωνισμού, καθώς και η υψηλή συχνότητα αυθόρμητης αποβολής και ανωμαλιών κατά τη γέννηση των κλωνοποιημένων ζώων, δημιουργούν λόγους ανησυχίας για τις προσπάθειες κλωνισμού ανθρώπων με σκοπό την αναπαραγωγή» γράφουν οι ερευνητές.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η έρευνα του Δρ Ογκούρα είναι η πρώτη που εξετάζει άμεσα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους κλώνους, αν και είναι γνωστό από τα μέχρι σήμερα πειράματα ότι οι τεχνολογίες κλωνισμού έχουν πολύ μικρή αποτελεσματικότητα και συχνά προκαλούν γενετικές ανωμαλίες που δεν επιτρέπουν την επιβίωση του εμβρύου.
Η Ντόλι, το πρόβατο-κλώνος του Ινστιτούτου του Ρόσλιν στη Σκοτία, εμφάνισε σε σχετικά μικρή ηλικία αρθρίτιδα, διαταραχή την οποία οι επιστήμονες αποδίδουν είτε σε κακή τύχη είτε στην ίδια την μέθοδο κλωνισμού που χρησιμοποίησαν.
Ο Δρ Χάρι Γκρίφιν του ινστιτούτου σχολιάζει στο BBC ότι μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί πάνω από 100 κλώνοι ποντικών. Ο ίδιος θεωρεί εντελώς απίθανο όλα αυτά τα ζώα να γερνούν ταχύτερα από το φυσιολογικό, τονίζει πάντως ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ντόλι ζήσει λιγότερο από το χρόνο που της αναλογεί, αυτό θα αποδοθεί σε πρόωρη γήρανση».
Πάντως, ο Δρ Τόνι Πέρι της αμερικανικής εταιρείας Advanced Cell Technology, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει πειράματα κλωνισμού ανθρώπινων εμβρύων για ιατρικούς σκοπούς, ισχυρίζεται ότι ο θάνατος των πειραματόζώων του Δρ Ογκούρα ίσως οφείλεται στην συγκεκριμένη μέθοδο κλωνισμού που χρησιμοποιήθηκε.
Ο Ογκούρα δημιούργησε τα έμβρυα των πειραματοζώων με τη μέθοδο της «πυρηνικής μεταφοράς», αντικαθιστώντας δηλαδή τον πυρήνα του ωαρίου με πυρήνα άλλου, σωματικού κυττάρου. Η Ντόλι, όπως και οι περισσότεροι κλώνοι μεγάλων θηλαστικών, δημιουργήθηκε με τη μέθοδο της «ηλεκτροσύντηξης» κατά την οποία το απύρηνο ωάριο συγχωνεύεται με ολόκληρο σωματικό κύτταρο.
Τα ποντίκια-κλώνοι συγκρίθηκαν με επτά ποντίκια που είχαν γενηθεί από κανονική διασταύρωση και με έξι ποντίκια που προέκυψαν από εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι κλώνοι φαινόταν υγιείς κατά τη γέννηση, αν και τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων στο αίμα ήταν διαταραγμένα. Ο πρώτος κλώνος πέθανε σε ηλικία μόλια 311 ημερών, και μέχρι την 800ή ημέρα δέκα από τους κλώνους ήταν νεκροί (83%). Από τα ζώα της ομάδας ελέγχου στο ίδιο διάστημα είχε πεθάνει το 23%.
Η ομάδα του Ογκούρα θα προσπαθήσει τώρα να εξακριβώσει αν οι θάνατοι μπορεί να οφείλονταν σε διαταραχές του ζώου από το οποίο είχε απομονωθεί αρχικά το γενετικό υλικό (το «πρωτότυπο») και θα επαναλάβει τα πειράματα με περισσότερα ζώα.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου