Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2002

Αναπόφευκτος ο εποικισμός του Διαστήματος υποστηρίζει ο Χόκινγκ


Δυσοίωνο το μέλλον του πλανήτη


Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε πρόσφατη δήλωσή του εμφανίζεται απογοητευμένος ως προς το μέλλον της ανθρωπότητας. «Χωρίς τον αποικισμό του Διαστήματος, η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να επιβιώσει».

Στη διάρκεια ενός συνεδρίου που έγινε στο Εδιμβούργο της Σκοτίας, ο Χόκινγκ τόνισε ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα δεν πρόκειται να αντέξει μέχρι το τέλος της χιλιετίας την αύξηση της θερμοκρασίας και την πρόσκρουση ενός μεγάλου αστεροειδή. «Φοβάμαι ότι η θερμοκρασία θα ανέβει τόσο πολύ, που θα επικρατήσουν οι ίδιες συνθήκες όπως στην Αφροδίτη. Όλα θα βράζουν και οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για την έμβια ζωή του πλανήτη μας. Η μοναδική μας σωτηρία είναι, αναμφισβήτητα, η εποίκιση του Διαστήματος».

Ο περίφημος αυτός επιστήμονας, τον οποίο πολλοί, μάλιστα, χαρακτηρίζουν «απόγονο του Αινσταϊν», έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προσπάθεια να ανακαλύψει πώς ενοποιούνται οι τέσσερις γνωστές, έως σήμερα, δυνάμεις του Σύμπαντος. «Πιστεύουμε ότι έχουμε ανακαλύψει την ενοποιημένη αυτή θεωρία, αλλά μας λείπουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες».

Ο 58χρονος Χόκινγκ είναι καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, εξαιτίας μιας σπάνιας αρρώστιας που ονομάζεται «Αρρώστια του Λου Γκέρινγκ», και μονάχα ο εγκέφαλός του δουλεύει κανονικά. Με τη βοήθεια ενός υπερσύγχρονου υπολογιστή μπορεί να σχηματίσει τις προτάσεις του πάνω στην οθόνη και με ένα μηχάνημα αναπαραγωγής ήχου να ακουστεί στο μεγάφωνο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να παραδίδει ομιλίες και να εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όπου κατέχει την έδρα του Ισαάκ Νεύτωνα.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου