Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2003

Άστρο στον αστερισμό των Διδύμων στόχος για το κυνήγι εξωγήινων


Το Gem 37, ένα «μεσήλικο» άστρο στον αστερισμό των Διδύμων, είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την αναζήτηση ζωής εκτός της Γης, σύμφωνα με μια αστροβιολόγο που συνέταξε λίστα με πιθανώς κατοικήσιμους κόσμους για λογαριασμό της NASA.

«Αυτό το σταθερό, μέσης ηλικίας άστρο είναι ελάχιστα θερμότερο και φωτεινότερο από τον Ήλιο. Και αν η εξωγήινη ζωή υπάρχει, είναι πιθανόν να βρίσκεται εκεί» αναφέρει την Τετάρτη το περιοδικό New Scientist, όπου παρουσιάζεται η έρευνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η Μάγκι Τέρνμπελ, αστροβιολόγος του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στο Τούκσον, κατέταξε σε μια λίστα τα 30 άστρα που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να φιλοξενούν ζωή στους πλανήτες τους.

Τα άστρα αυτά θα εξετάσει με μεγαλύτερη λεπτομέρεια στο πρόγραμμα Ανεύρεσης Γήινων Πλανητών (Terrestrial Planet Finder) της NASA. Το διαστημικό τηλεσκόπιο που θα χρησιμοποιηθεί για το εγχείρημα θα εκτοξευτεί σε περίπου δέκα χρόνια.

Τα βασικά κριτήρια που χρησιμοποίησε η Τέρνμπελ ήταν το μέγεθος και η φωτεινότητα των άστρων, καθώς και η περιεκτικότητά τους σε βαριά μέταλλα, η οποία είναι ενδεικτική της ηλικίας τους -όσο πιο αρχαίο το άστρο, τόσο περισσότερα βαρέα μέταλλα θα έχει δημιουργήσει με τις θερμοπυρηνικές αντιδράσεις του.

Το Gem37, το 37ο άστρο των Διδύμων από άποψη λαμπρότητας, έμοιαζε με τον Ήλιο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο άστρο. «Όσο πιο κοντά κοιτάμε, τόσο συνειδητοποιούμε πώς τα περισσότερα άστρα είναι διαφορετικά από τον Ήλιο» σχολιάζει η Τέρνμπελ.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου