Επιστήμονες και γιατροί της NASA είχαν εκφράσει αντιρρήσεις στην αποστολή νέου πληρώματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, υποστηρίζοντς ότι η συντήρησή του μετά το ατύχημα του Columbia δεν είναι επαρκής, αποκαλύπτει την Πέμπτη η Washington Post.
Όπως αναφέρει το Reuters, δύο μεσαίοι αξιωματούχοι της NASA είχαν προειδοποιήσει την υπηρεσία για σημαντικές φθορές στον εξοπλισμό του τροχιακού εργαστηρίου, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους δύο αστροναύτες που τον επανδρώνουν.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι εσωτερικά έγγραφα της NASA δείχνουν ότι η υπηρεσία είναι διχασμένη για το κατά πόσον μπορεί να διαμένει στον σταθμό μόνιμο πλήρωμα τη στιγμή που ο στόλος των διαστημικών λεωφορείων είναι καθηλωμένος.
Αποστολές στον ISS μπορεί να πραγματοποιεί προς το παρόν μόνο η Ρωσία, η οποία δεν έχει τους πόρους αλλά και τα τεχνικά μέσα για τη συντήρηση του σταθμού.
Η NASA αποφάσισε τελικά να προχωρήσει στην αντικατάσταση του προηγούμενου πληρώματος, έπειτα από συνεννόηση με τους διεθνείς εταίρους της στην κατασκευή του διαστημικού συγκροτήματος. Η αλλαγή βάρδιας στον σταθμό πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.
Συστήματα υποστήριξης της ζωής
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι δύο επιστήμονες, υπεύθυνοι για τις συνθήκες υγείας και περιβάλλοντος στο τροχιακό εργαστήριο, είχαν αρνηθεί να εγκρίνουν το ταξίδι.
Αντ αυτού υπέγραψαν επιστολή που προειδοποιούσε για τη «συνεχιζόμενη υποβάθμιση» των συστημάτων παρακολούθησης περιβάλλοντος, υποστήριξης της ζωής και σωματικής άσκησης του σταθμού, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιβίωση του πληρώματος.
Ο διοικητής της NASA Σον Ο΄Κιφ δήλωσε την Τετάρτη στην εφημερίδα ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους αστροναύτες, παραδέχθηκε όμως ότι η κατάσταση θα μπορούσε να επιδεινωθεί το προσεχές εξάμηνο και να αναγκάσει τους αστροναύτες να εγκαταλείψουν το σταθμό.
«Αν υπάρξει οποιαδήποτε ένδειξη ότι [οι φθορές] είναι επικίνδυνες για τη ζωή ή την υγεία τους, η απάντηση είναι: Επιβιβαστείτε στο Soyuz, χαμηλώστε τα φώτα και φύγετε» φέρεται να σχολίασε ο Ο΄Κιφ.
Ο Αμερικανός αστροναύτης Μάικλ Φόαλ, νέος κυβερνήτης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, και ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξάντερ Καλέρι θα παραμείνουν στο τροχιακό συγκρότημα για 200 ημέρες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου