Η δημιουργία μόνιμου διαστημικού σταθμού είναι ένας από τους τρεις στόχους του κινεζικού διαστημικού προγράμματος για τα επόμενα δέκα χρόνια, αποκάλυψε αξιωματούχος την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της πανηγυρικής περιοδείας του πρώτου αστροναύτη της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ.
Ο Χου Σιζιάν, κορυφαίος αξιωματούχος του (μυστικού) διαστημικού προγράμματος της Κίνας, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδια του Πεκίνου για την κατάκτηση του Διαστήματος.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε προσκεκλημένους δημοσιογράφους, έθεσε τους στόχους της υπηρεσίας του για την επόμενη δεκαετία: τη δημιουργία διαστημικού σταθμού, την πραγματοποίηση διαστημικών περιπάτων και την ανάπτυξη συστήματος πρόσδεσης διαστημικών σκαφών στον σταθμό.
Αλλος αξιωματούχος επιβεβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο στο πρακτορείο Νέα Κίνα ότι το Πεκίνο σκοπεύει επίσης να θέσει σκάφος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή θα πραγματοποιηθεί σε διάστημα δύο ετών, με την κάψουλα Shenzhou που τον Οκτώβριο μετέφερε σε τροχιά τον Γιανγκ Λιούι, πρώτο Κινέζο αστροναύτη.
Όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν τον Χου κατά πόσο η επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διαστημικές επιχειρήσεις είναι αδικαιολόγητη, τη στιγμή που εκατομμύρια Κινέζοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχιας, ο αξιωματούχος απάντησε ότι ο προϋπολογισμός του κινεζικού διαστημικού προγράμματος είναι σχετικά μικρός, μόλις το ένα δέκατο των κονδυλίων της NASA.
Ο Χου εξήγησε επίσης γιατί η κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση της προσεδάφισης του Λιου. Αν η κάψουλα έπεφτε εκτός της περιοχής που κάλυπταν τα τηλεοπτικά συνεργεία, είπε, «ένα ολόκληρο έθνος θα ανησυχούσε».
Προσέθεσε ότι σε περίπτωση μεγάλης απόκκλισης κατά την προσεδάφιση, το Πεκίνο ίσως δεν θα είχε τη δυνατότητα να αναζητήσει την κάψουλα σε όλη την έκταση της χώρας.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου