Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2003

Ασυνεπής η ΕΕ στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου κατά της κλιματικής αλλαγής


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα θα αποτύχει να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για μείωση της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο της συνόδου του ΟΗΕ στο Μιλάνο για την κλιματική αλλαγή, η υπηρεσία αναμένεται να ανακοινώσει ότι οι χώρες-μέλη μάλλον δεν θα μπορέσουν να μειώσουν τις εκπομπές όσο απαιτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο, κυρίως λόγω της αυξημένης ρύπανσης από τα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρει την Παρασκευή το BBC, η ΕΥΠ πρόκειται να δημοσιοποιήσει έκθεση με τίτλο Τάσεις και Προβολές των Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου στην Ευρώπη 2003, με τις εκτιμήσεις της για την παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα και πέντε ακόμα αερίων.

Ανάμεσα στο 1990 και το 2010 η ρύπανση λόγω των μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από το ένα τρίτο, χωρίς να υπολογίζονται οι εκπομπές από τις αερομεταφορές και τη ναυτιλία.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο προβλέπει μείωση της εκπομπής των έξι αερίων κατά 8%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2012. Όμως μέχρι το 2001, το τελευταίο έτος για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί δεδομένα, η μείωση εντός της ΕΕ περιοριζόταν στο 2,3%.

«Οι τελευταίες προβολές δείχνουν ότι τα μέτρα σε επίπεδο χωρών [...] θα μειώσουν τις ολικές εκπομπές της ΕΕ το 2010 μόλις κατά 0,5% κάτω από τα επίπεδα του 1990, δηλαδή 7,5% λιγότερο από τον στόχο του Κιότο» αναφέρει η έκθεση της υπηρεσίας.

«Οι τελευταίες προβολές είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από ότι της περασμένης χρονιάς επειδή η Γερμανία -που παράγει περίπου το ένα τέταρτο της ολικής εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στην ΕΕ- προβλέπει τώρα σημαντικά μικρότερη μείωση από ό,τι παλαιότερα» εξηγεί.

Μέχρι στιγμής μόνο η Βρετανία και η Σουηδία έχουν ανταποκριθεί στις επιταγές του πρωτοκόλλου, και μάλιστα τις έχουν υπερβεί. Αν οι δύο αυτές χώρες έκαναν απλά το χρέος τους, η ολική μείωση στην ΕΕ θα περιοριζόταν στο 0,2%.

Οι υπόλοιπες 13 χώρες μέλη φαίνεται ότι δεν θα επιτύχουν το στόχο τους, ενώ η Δανία, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Αυστρία και το Βέλγιο έχουν υπερβεί τις εκπομπές που τους αναλογούν κατά 20%.

Ακόμα και αν όλες οι χώρες-μέλη ανταποκρίνονταν στις επιταγές του Κιότο, η μείωση των εκπομπών θα ήταν κατά 0,8% μικρότερη από ό,τι απαιτεί η συμφωνία, εκτιμά η υπηρεσία.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο έχει υπογραφεί από περισσότερες από 150 χώρες -στις οποίες δεν περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ-, όμως δεν μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή προτού επικυρωθεί από το 55% των κρατών που το αποδέχθηκαν.

Η συμφωνία θα τεθεί άμεσα σε ισχύ αν υπογραφεί από τη Ρωσία, η οποία ωστόσο ζητά από την ΕΕ οικονομικά ανταλλάγματα και δεν έχει ανακοινώσει την τελική της απόφαση για το θέμα.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου