Η κοσμική ακτινοβολία που φτάνει στη Γη ίσως δημιουργεί στην ατμόσφαιρα μια «βροχή» από μικροσκοπικές, ασταθείς μαύρες τρύπες, προτείνουν ελληνικές και ρωσικές ερευνητικές ομάδες. Αν έχουν δίκιο, το Σύμπαν ίσως όντως κρύβει επιπλέον διαστάσεις.
Όπως αναφέρει την Πέμπτη το NewScientist.com, ο Δρ Θεόδωρος Τομαράς του Πανεπιστημίου της Κρήτης και δύο Ρωσοι συνάδελφοί του εκτιμούν οι μίνι μαύρες τρύπες προκύπτουν από σύγκρουση κοσμικών σωματιδίων υψηλής ενέργειας με μόρια της ατμόσφαιρας.
Αυτές οι μελανές οπές, αν υπάρχουν, έχουν απειροελάχιστη μάζα, γύρω στα δέκα μικρογραμμάρια και ζούν μόλις 10-27 δευτερόλεπτα προτού εκραγούν απελευθερώνοντας σωματίδια.
Η θεωρία του Δρ Τομάρα, ωστόσο, ευσταθεί θεωρητικά μόνο αν ισχύει η άποψη ότι στο Σύμπαν υπάρχουν περισσότερες από τέσσερις διαστάσεις (τρεις για το χώρο και μία ο χρόνος).
Οι «συνήθεις» μαύρες τρύπες δημιουργούνται από άστρα που εξαντλούν τα καύσιμά τους και καταρρέουν κάτω από το ίδιο τους το βάρος.
Η μάζα και η πυκνότητά τους είναι τόσο μεγάλη ώστε τίποτα, ακόμα και το φως, δεν μπορεί να δραπετεύσει από το βαρυτικό τους πεδίο.
Μυστηριώδεις καταγραφές
Η ομάδα της Κρήτης πρότεινε τη θεωρία των μίνι οπών προκειμένου να εξηγήσει μυστηριώδη φαινόμενα που καταγράφονται τα τελευταία 30 χρόνια σε ανιχνευτές κοσμικής ακτινοβολίας.
Τα όργανα αυτά ανιχνεύουν τη βροχή σωματιδίων που προκύπτει από σύγκρουση σωματιδίων από το Διάστημα με μόρια της ατμόσφαιρας.
Το 1972, ανιχνευτής στις Βολιβιανές Ανδεις κατέγραψε έναν χείμαρρο σωματιδίων που περιελάμβανε ασυνήθιστα πολλά φορτισμένα σωματίδια αποτελούμενα από κουάρκ. Το δυσεξήγητο φαινόμενο ονομάστηκε «συμβάν Κένταυρος».
Έκτοτε, έχει καταγραφεί ακόμα 40 φορές, τόσο στις Ανδεις όσο και σε έναν ακόμα ανιχνευτή σε όρος του Τατζικιστάν.
Για την εξήγηση του φαινομένου έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, καμία από τις οποίες δεν έχει αποδεισχεί. «Ίσως έχουμε άδικο, αλλά [η δική μας εξήγηση] μας φαίνεται πιο φυσική από όλες τις υπάρχουσες εξηγήσεις» αναφέρει ο Δρ Τομαράς.
Αν τα συμπεράσματά του ευσταθούν, ο αντίκτυπος στο χώρο της σωματιδιακής φυσικής θα ήταν μεγάλος. Θα αποδείκνυε ότι στο Σύμπαν υπάρχουν όχι μόνο μίνι μαύρες τρύπες, αλλά και άγνωστες μέχρι σήμερα διαστάσεις.
Περισσότερα στοιχεία ίσως υπάρξουν μετά το 2007, οπότε τίθεται σε λειτουργία ο νέος επιταχυντής του CΕRN κοντά στη Γενεύτη, αρκετά ισχυρός ώστε να παράγει κάθε ημέρα χιλιάδες μίνι μαύρες τρύπες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου