Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2004

Την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Αρη θα δρομολογήσουν οι ΗΠΑ


Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους αναμένεται να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον πλανήτη Αρη, καθώς και για τη δημιουργία μόνιμου σεληνιακού διαστημικού σταθμού.

Όπως αποκάλυψε ανώτατος αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον, ο Τζ.Μπους σκοπεύει να αναζωογονήσει το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, παρά τις πρόσφατες σημαντικές αποτυχίες, όπως εκείνη της καταστροφής του Columbia πριν από ένα χρόνο.

Μία επανδρωμένη διαστημική αποστολή στο Αρη -όπου η NASA έχει εγκαταστήσει ήδη το εξερευνητικό ρομπότ Spirit- δεν αναμένεται πάντως σε χρονικό διάστημα μικρότερο της δεκαετίας, τόσο για λόγους προγραμματισμού και σχεδίασης, όσο και κόστους.

Νωρίτερα, η Σελήνη θα αποτελέσει το χώρο δοκιμών της αποστολής αυτής και δεν αποκλείεται να προταθεί η δημιουργία σε αυτή μόνιμου διαστημικού σταθμού. Υπενθυμίζεται πάντως ότι έχουν περάσει πάνω από 30 χρόνια από τότε που Αμερικανός πάτησε το φεγγάρι.

Οι ανταποκριτές του BBC από την Ουάσινγκτον μεταδίδουν ότι τα φιλόδοξα διαστημικά σχέδια του κ. Μπους θα αποτελούν μέρος της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στο Μεξικό τη Δευτέρα και την Τρίτη και οι ανακοινώσεις για θέματα του Διαστήματος θα γίνουν μετά την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου