Από τεχνική άποψη η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει επανδρωμένη αποστολή στον Αρη εντός δέκα ετών και μάλιστα στο ένα δέκατο του κόστους της αντίστοιχης αποστολής που εξετάζουν οι ΗΠΑ, ισχυρίζεται αξιωματούχος του ρωσικού διαστημικού προγράμματος.
«Από τεχνική άποψη, η πρώτη αποστολή στον Αρη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2014. Θα κόστιζε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια, συγκριτικά με τα 150 δισ. που οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι θα στοίχιζε το πρόγραμμά τους» δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass ο Λέονιντ Γκόρκσκοφ, κορυφαίος σχεδιαστής της εταιρείας Energia, κύριου εργολάβου για τις ρωσικές διαστημικές επιχειρήσεις.
Πάντως, η Ρωσία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για την αποστολή, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το 2002, ειδικοί της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Rosaviakosmos κάλεσαν τη NASA και την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) να συνεργαστούν για αποστολή ανθρώπων στον Κόκκινο Πλανήτη το 2014.
Τα σχέδια Ρωσίας για τον Αρη ανακοινώθηκαν πρώτη φορά το Μάιο του 2001, ενώ οι επιμέρους παράμετροι της αποστολής αναμένεται να δημοσιοποιηθούν το 2005.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Ο. Μπους ανακοίνωσε την Τετάρτη τα φιλόδοξα σχέδια του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Η αμερικανική επανδρωμένη αποστολή στον Αρη, που θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο κατά το διάστημα 2023-2030, θα γίνει με το νέο διαστημικό σκάφος που θα σχεδιάσει η NASA.
Η Ρωσία, αντίθετα, θα χρησιμοποιούσε όχημα παρόμοιο με τη ρωσική μονάδα Zvezda, τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). Σύμφωνα με τον Γκόρκσκοφ, το σκάφος των 70 τόνων θα συναρμολογούνταν σε τροχιά από κοσμοναύτες που θα διέμεναν στον ISS, ενώ τα εξαρτήματα θα εκτοξεύονταν από τη Γη με μη επανδρωμένα σκάφη Proton.
H αποστολή, στην οποία θα συμμετείχαν τέσσερα έως οκτώ άτομα, θα διαρκούσε 18 έως 24 μήνες.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου