Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2004

Οξυγόνο εντοπίζεται για πρώτη φορά σε πλανήτη εκτός Ηλιακού Συστήματος


Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε για πρώτη φορά οξυγόνο και άνθρακα στην ατμόσφαιρα πλανήτη που βρίσκεται εκτός του Ηλιακού Συστήματος. Ο Όσιρις, ή HD 209458b, βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός και περιφέρεται γύρω από άστρο παρόμοιο με τον Ήλιο.

Ο πλανήτης είναι πάντως εξαιρετικά απίθανο να φιλοξενεί ζωή: είναι ένας γίγαντας από αέριο, όπως ο Δίας, και απέχει από το μητρικό του άστρο μόλις 6,9 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η Γη άπέχει από τον Ήλιο περίπου 150 εκατ. χιλιόμετρα.

Η ακτίνα της τροχιάς του Οσίρεως είναι τόσο μικρή ώστε για έναν παρατηρητή που βρίσκεται πάνω του το άστρο θα φαινόταν 23 φορές μεγαλύτερο από ό,τι η Πανσέληνος και 500 φορές λαμπρότερο από τον Ήλιο. Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας ανέρχεται στους 1.100 βαθμούς Κελσίου.

Όμως παρόλο που η πιθανότητα ύπαρξης ζωής στον Όσιρι είναι σχεδόν μηδενική, οι αστρονόμοι δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη, καθώς διαπιστώνουν για πρώτη φορά ότι είναι εφικτή η ανάλυση της ατμόσφαιρας εξωηλιακών πλανητών.



«Θερμός Δίας»

Η ύπαρξη οξυγόνου στον μακρινό πλανήτη δεν εξέπληξε τους επιστήμονες. «Οξυγόνο υπάρχει επίσης στους αέριους γίγαντες του Ηλιακού Συστήματος, όπως ο Δίας και ο Κρόνος» εξηγεί ο Αλφρέντ Βιντάλ-Μαντιάρ του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Παρισιού (CNRS), επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Όσιρις φαίνεται να ανήκει σε μια κατηγορία πλανητών που ονομάζονται «θερμοί Δίες» και διαθέτουν ατμόσφαιρα τόσο ζεστή ώστε τα αέρια διαστέλλονται και διαφεύγουν στο Διάστημα.

Το οξυγόνο και ο άνθρακας του Οσίρεως βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα της ατμόσφαιρας και, εξαιτίας της θερμότητας του άστρου, διαφεύγουν στο Διάστημα με ταχύτητα που φτάνει τα 35.000 χιλιόμετρα ανά ώρα.

«Εικάζουμε ότι ακόμα βαρύτερα στοιχεία, όπως ο σίδηρος, εκτοξεύονται επίσης από αυτό το στάδιο» αναφέρει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αλέν Λεκαβελιέ, μέλος της ομάδας.

Στον Δία και τον Κρόνο, αντίθετα, ο άνθρακας και το οξυγόνο είναι ενωμένα σε μόρια μεθανίου, το οποίο βρίσκεται στα βαθύτερα στρώματα της ατμόσφαιράς τους.

Πριν από τη νέα ακακάλυψη, ο Όσιρις ήταν ο πρώτος εξωηλιακός πλανήτης του οποίου η ατμόσφαιρα είχε αναλυθεί. Τα νέα δεδομένα θα δημοσιευθούν στην αμερικανική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου