Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2004

Μαύρη τρύπα συλλαμβάνεται για πρώτη φορά να καταβροχθίζει άστρο


Δύο τηλεσκόπια έδωσαν για πρώτη φορά ισχυρές ενδείξεις ότι μια μαύρη τρύπα μπορεί να διαλύσει και να απορροφήσει ένα διερχόμενο άστρο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η NASA. Το φαινόμενο είχε προβλεφθεί εδώ και χρόνια, μέχρι σήμερα όμως δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Την προσοχή των αστρονόμων τράβηξε μια ισχυρή έκλαμψη ακτίνων Χ στο κέντρο του γαλαξία RX J1242-11, περίπου 700 εκατ. έτη φωτός από τη Γη. Η διεθνής ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η ακτινοβολία παράγεται από αέρια του άστρου, που θερμαίνονται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου καθώς πέφτουν μέσα στην μαύρη τρύπα.

Χρησιμοποιώντας τα τηλεσκόπια ακτίνων Χ Chandra της NASA και ΧΜΜ Newton της ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ένα άστρο στο μέγεθος του Ήλιου πλησίασε στη μαύρη τρύπα αφού προηγουμένως η βαρύτητα ενός άλλου άστρου το ανάγκασε να παρεκκλίνει από την πορεία.

Το πανίσχυρο βαρυτικό πεδίο της μαύρης τρύπας -η οποία έχει μάζα 100 εκατ. φορές μεγαλύτερη του Ήλιου- παραμόρφωσε το άστρο σε σημείο διάλυσης. Το φαινόμενο είναι ένα είδος ακραίας παλίρροιας.

Το υλικό του άστρο άρχισε να περιδινίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, λάμποντας στο φάσμα των ακτίνων Χ, και στη συνέχεια ένα μέρος του απορροφήθηκε μέσα της.

«Το άτυχο άστρο βρέθηκε στη λάθος γειτονιά» σχολιάζει η Δρ Στέφανι Κομόσα, του γερμανικού Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Max Planck.

Η έκλαμψη είχε παρατηρηθεί για πρώτη φορά το 1992 και σύμφωνα με τις νεώτερες παρατηρήσεις έχει πλέον αρχίσει να σβήνει. Η νέα έρευνα αποκάλυψε πάντως την χαρακτηριστική «σφραγίδα» ακτίνων Χ που θα επιτρέψει την παρατήρηση του φαινομένου και σε άλλους γαλαξίες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Max Planck και του Κέντρου Αστροφυσικής Harvard-Smithsonian, o κανιβαλισμός άστρων από μαύρες τρύπες συμβαίνει μία φορά ανά 10.000 χρόνια σε κάθε τυπικό γαλαξία.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου