Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2004

Εντυπωσιακή ανακάλυψη μικροσκοπικού ανθρωπίδη που ζούσε στην Ινδονησία


Επιστήμονες στην Ινδονησία φέρνουν στο «φως» ένα νέο και μικροσκοπικό είδος ανθρωποειδούς, που ζούσε παράλληλα με τοn Homo sapiens μέχρι πριν από 12.000 χρόνια. O Homo floresiensis είναι η πλέον συγκλονιστική ανακάλυψη της παλαιοανθρωπολογίας σε διάστημα δεκαετιών.

Τα τέλεια διατηρημένα οστά ανακαλύφθηκαν σε σπήλαιο της ινδονησιακής νήσου Φλόρες, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων ανατολικά του Μπαλί. Έχει το ύψος ενός σημερινού παιδιού (περίπου ένα μέτρο), κρανίο ίσο περίπου με ένα γκρέιπφρουτ και μακριά χέρια. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες κατόπιν της απαραίτητης ανάλυσης ανήκει σε 30χρονη γυναίκα.

Στο ίδιο σπήλαιο εντοπίστηκαν τα οστά έξι ακόμη «ανθρώπων» αυτού του είδους, τα οποία... βαφτίστηκαν «χόμπιτ». Βρέθηκε, ακόμη, μία ηφαιστειακή τέφρα από κάποια έκρηξη που ενδεχομένως να οδήγησε στην εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους, το οποίο ζούσε την ίδια εποχή που οι δικοί μας πρόγονοι σχημάτιζαν αποικίες στον κόσμο.

Την ανακάλυψη «υπογράφει» ομάδα Αυστραλών και Ινδονήσιων ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας και το Ινδονησιακό Κέντρο Αρχαιολογίας της Τζακάρτα. «Στην αρχή νομίζαμε ότι επρόκειτο για παιδί. Όμως, τελικά διαπιστώθηκε ότι ήταν μια ενήλικη γυναίκα, ηλικίας περίπου 30 ετών» δήλωσε ο καθηγητής Μάικ Μόργουντ.

«Είναι ένα νέο είδος ανθρώπου που ζούσε παράλληλα με εμάς, αλλά είχε το μισό μας μέγεθος. Χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ψήνουν το φαγητό τους. Έφτιαχναν πέτρινα εργαλεία για να κυνηγούν μεγάλα ζώα, ελέφαντες και γιγάνιους αρουραίους. Παρά το μικρό εγκέφαλό τους, αυτά τα ανθρωποειδή κατασκεύαζαν πολύπλοκα αντικείμενα» προσέθεσε.

Τα μικρά αυτά ανθρωπάκια υπήρχαν παράλληλα με τους ανθρώπους επί χιλιάδες χρόνια. Οι λαϊκοί μύθοι του Φλόρες μιλούν για μια φυλή τριχωτών μικρών ανθρώπων που αποκαλούνταν «έμπο γκόγκο», ζούσαν σε σπηλιές και συνεννοούνταν μεταξύ τους στη δική τους, πρωτόγονη γλώσσα.

«Το εύρημα αυτό είναι απίστευτο. Είναι συναρπαστικό εάν σκεφτούμε ότι ένα τόσο διαφορετικό είδος ανθρωπίδη υπήρχε μέχρι τόσο πρόσφατα» δηλώνει στο BBC ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ Ρόμπερτ Φόλεϊ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο Ηomo floresiensis αποτελεί εξέλιξη του Homo erectus, ενός συγγενή του σύγχρονου ανθρώπου που ζούσε στην Ιάβα πριν από 1,6 εκατ. χρόνια. Oρισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη των οστών στο νησί Φλόρες «ξαναγράφει την ιστορία του ανθρωπίνου γένους».ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου