Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2004

Πρόταση για τη δημιουργία προστατευόμενων πάρκων στον Κόκκινο Πλανήτη


Η διεθνής κοινότητα της Γης θα πρέπει να προστατεύσει το περιβάλλον του Αρη οριοθετώντας επτά προστατευόμενα «πλανητικά πάρκα», προτείνουν με δημοσίευσή τους δύο κορυφαίοι ειδικοί. Στο σχέδιό τους περιλαμβάνεται και το «Πάρκο του Ολύμπου», που θα προστατεύει από τους ορειβάτες τον Όλυμπο, το ψηλότερο ηφαίστειο του Ηλιακού Συστήματος, με ύψος 22 χλμ.

Τα πάρκα θα γλίτωναν μέρος του πλανήτη από τα διαστημικά σκουπίδια που ήδη συσσωρεύονται στην επιφάνειά του και θα προστάτευαν τη μικροβιακή ζωή που ίσως υπάρχει εκεί από την εισβολή γήινων μικροοργανισμών, αναφέρει το Nature.com.

«Είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου να στέκεται και να αγναντεύει την πανέμορφη ερημιά της αρειανής επιφάνειας χωρίς να υπομένει το αντιαισθητικό θέαμα των διασκορπισμένων κομματιών από σκάφη που συνετρίβησαν» γράφουν στο Space Policy o Τσαλς Κόκελ, μικροβιολόγος της Βρετανικής Αποστολής στην Ανταρκτική, με έδρα το Κέμπριτζ, και η Γκέρντα Χόρνεκ, αστροβιολόγος του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής στην Κολονία.

Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ζωή στον Αρη, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πολλά πάρκα στη Γη δημιουργήθηκαν με κύριο σκοπό να προστατεύσουν τη φυσική ομορφιά και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά περιοχών όπως το Γκραντ Κάνιον και η Ανταρκτική.

Ο φορέας που θα ήταν καθ ύλην αρμόδιος να ορίσει τα πάρκα θα ήταν το Γραφείο Υποθέσεων Εξώτερου Διαστήματος που διατηρεί ο ΟΗΕ στη Βιέννη. Το Γραφείο ήδη έχει ορίσει μέτρα πλανητικής προστασίας, όπως ανώτατα όρια για τα σπόρια βακτηρίων που παραμένουν στα διαστημικά σκάφη πριν από την εκτόξευσή τους.

Η οριοθέτηση πάρκων στον Αρη δεν αναμένεται πάντως να συμβεί σύντομα, δεδομένου ότι τα κράτη με την εντονότερη δραστηριότητα στο Διάστημα -ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα- δεν έχουν ακόμα υπογράψει τη Συνθήκη Εξώτερου Διαστήματος του ΟΗΕ, η οποία καθιστά το εξώτερο Διάστημα «επικράτεια όλης της ανθρωπότητας».

Εκτός από το Πάρκο του Ολύμπου, η πρόταση περιλαμβάνει επίσης το «Πολικό Πάρκο», που θα προστάτευσε το παγωμένο κάλυμμα του νότιου πόλου, καθώς και πάρκα σε άλλες περιοχές, όπως ερήμους, πεδία πρόσκρουσης μετεωριτών και τα σημεία προσεδάφισης τoυ Viking 1 και του Mars Pathfinder.





ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου