Η χημική ανάλυση δύο βράχων από τον Αρη που έφτασαν στη Γη ως μετεωρίτες υποδεικνύει ότι ο Κόκκινος Πλανήτης παραμένει παγωμένος εδώ και τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια και πιθανότατα δεν ήταν ποτέ αρκετά θερμός και υγρός ώστε να επιτρέψει την εμφάνιση ζωής.
Η ανακάλυψη φαίνεται να καταρρίπτει τη θεωρία ότι ο Αρης ήταν θερμός και υγρός μέχρι πριν από λίγα εκατομμύρια χρόνια. Η νέα έρευνα, πάντως, δεν αποκλείει η γεωθερμική δραστηριότητα του Αρη να έλιωνε τον πάγο τοπικά και να δημιουργούσε για λίγο περιοχές που καλύπτονταν από υγρό νερό.
Μετεωρίτες από τον Αρη μπορούν να φτάσουν μέχρι την επιφάνεια της Γης έπειτα από προσκρούσεις αστεροειδών στην επιφάνεια του Αρη, οι οποίες εκτίναξαν στο Διάστημα τεράστιες ποσότητες βράχων. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 18 αρειανοί μετεωρίτες
Γράφοντας στο περιοδικό Science, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι οι δύο μετωρίτες που εξέτασαν αποκλείεται να εκτέθηκαν για μεγάλο διάστημα σε θερμοκρασίας πάνω από τη θερμοκρασία πήξης του νερού.
Αρχικά, η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) υπολόγισε την μέγιστη θερμοκρασία στην οποία εκτέθηκαν οι βράχοι κατά τη βίαιη εκτίναξή τους από την επιφάνεια του Αρη πριν από 11 έως 15 εκατομμύρια χρόνια. Συμπέραναν ότι τα τελευταία 15 εκατ. χρόνια οι μετεωρίτες είναι απίθανο να εκτέθηκαν σε θερμοκρασίες άνω των 350 βαθμών Κελσίου, έστω και για σύντομα χρονικά διαστήματα.
Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν τη θερμική ιστορία των βράχων από τον σχηματισμό τους μέχρι σήμερα. Για τον σκοπό αυτό, μέτρησαν την ποσότητα του αέριου αργού που παρέμενε στους μετεωρίτες.
Το αργό δημιουργείται στα πετρώματα ως προϊόν της διάσπασης ραδιενεργών ισοτόπων καλίου. Για το λόγο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ραδιοχρονολόγηση. Επιπλέον, όμως, το αργό διαρρέει από τα πετρώματα με ρυθμό που εξαρτάται από τη θερμοκρασία. Όσο πιο ζεστό το περιβάλλον, τόσο λιγότερο το αργό που παραμένει στο βράχο.
«Η ελάχιστη απώλεια αργού που φαίνεται να έχει συμβεί στους βράχους είναι αξιωσημείωτη» αναφέρει στο Reuters ο επικεφαλής της έρευνας Ντέβιντ Σούσερ. «Όπως και να το δει κανείς, αυτοί οι βράχοι ήταν παγωμένοι για πάρα πολύ καιρό»,
«Στη Γη, δεν θα μπορούσες να βρεις ούτε έναν βράχο που βρισκόταν έστω και σε θερμοκρασία δωματίου για τόσο μεγάλο διάστημα» σχολιάζει.
Από δορυφορικές παρατηρήσεις, ωστόσο, είναι γνωστό ότι σε ορισμένες περιοχές του Αρη πρέπει κάποτε να κοιλούσαν ποτάμια, των οποίων οι κοίτες είναι ακόμα εμφανείς.
«Η έρευνά μας», διευκρινίζουν οι ερευνητές, «δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν μικροί θύλακες υγρού νερού σε γεωθερμικές πηγές για μεγάλα χρονικά διαστήματα, αλλά απλώς υποδεικνύει ότι δεν έχουν υπάρξει περιοχές με μεγάλους όγκους νερού εδώ και τέσσερα δισ. χρόνια.
Ο Αρης, όπως και η Γη, εκτιμάται ότι σχηματίστηκε πριν από περίπου 4,5 δισ. χρόνια. Η μέση θερμοκρασία του πλανήτη είναι σήμερα -55 βαθμοί Κελσίου, ενώ στη Γη είναι περίπου 15 βαθμοί.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου