Σάββατο 13 Μαΐου 2006

Δεν επιστρέφουμε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δηλώνει με νόημα ο Βλ.Πούτιν


Η Ρωσία θα οικοδομήσει τις σχέσεις της με τη Δύση αργά και προσεκτικά και δεν θα επιτρέψει μία επιστροφή στην ψυχροπολεμική περίοδο, δηλώνει ο Βλ.Πούτιν αντεπιτιθέμενος πλαγίως στη σκληρή κριτική της αμερικανικής ηγεσίας για οπισθοδρόμηση της Μόσχας ως προς το σεβασμό της δημοκρατίας.

«Θα οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας με τους συνεργάτες μας στη Δύση υπομονετικά και ήρεμα. Ήδη το έχω τονίσει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας το Σάββατο από το θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δηλώσεις ήλθαν μία εβδομάδα μετά τις επικρίσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι ότι η Ρωσία έχει παρεκκλίνει από την οδό της δημοκρατίας και χρησιμοποιεί τα τεράστια ενεργειακά της αποθέματα για να εκβιάσει τις γειτονικές της χώρες, στη σκληρότερη κριτική της Ουάσινγκτον προς τη Μόσχα από την εποχή που ανέλαβε την εξουσία ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν προέβη σε καμία απολογία για την πορεία που έχει επιλέξει, διαμηνύοντας αντιθέτως -δίχως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στον Ντικ Τσένι- πως η χώρα είναι απολύτως ικανή να φροντίσει τον εαυτό της και δεν έχει καμία διάθεση να κάνει κήρυγμα σε κανέναν...

«Εάν δεν χώνουμε τη μύτη μας στις υποθέσεις άλλων ανθρώπων και δεν κηρύσσουμε όλο τον κόσμο ως σφαίρα επιρροής μας, τότε έχουμε τον τρόπο να εγγυηθούμε απολύτως τη δική μας ασφάλεια» δήλωσε στους δημοσιογράφους, βάσει των όσων μεταδίδει το Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε και στις προεδρικές εκλογές του 2008. Είπε πως θα παρουσιάσει ανοιχτά τον «εκλεκτό» του για τη διαδοχή και δεσμεύθηκε για μία ομαλή παράδοση εξουσίας. Ο ίδιος έχει κατ επανάληψη απορρίψει φήμες ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματος για να διεκδικήσει και τρίτη θητεία.

Η ταυτότητα του διαδόχου του έχει καταστεί το πιο «καυτό» πολιτικό θέμα στη Ρωσία με τον υπουργό Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ και τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Νμίτρι Μεντέντεφ να εμφανίζονται ως οι πιθανότεροι διάδοχοι. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλ.Πούτιν θα παραμείνει μετά το 2008 σε πολιτική θέση επιρροής.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου