Πέμπτη 18 Μαΐου 2006

ΗΠΑ: Συγκεκαλυμμένη εκ νέου εμπλοκή στον εμφύλιο της Σομαλίας


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post παρά την καταστροφική απαγκίστρωση (1994) της αμερικανικής ειρηνευτικής αποστολής από το Μογκαντίσου μετά την απώλεια 18 Αμερικανών Rangers το 1993, η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ενεργά ορισμένες «κοσμικές» φατρίες του συνεχιζόμενου από το 1991 εμφύλιου σπαραγμού, προκειμένου να εμποδίσει τον έλεγχο της χώρας από ισλαμιστικές ομάδες.

Οι ΗΠΑ μάλιστα φέρονται να έχουν εντάξει τις συγκεκριμένες ομάδες υπό την άτυπη συμμαχία που έχουν δημιουργήσει για «την Αποκατάσταση της Ειρήνης και την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας» (Alliance for the Restoration of Peace and Counter-Terrorism).

Η Ουάσινγκτον έχει αναδείξει σε κυρίαρχο παράγοντα της περιφερειακής τους πολιτικής την αποτροπή της δημιουργίας ισλαμικών/ισλαμιστικών κρατών στο Κέρας της Αφρικής (Horn of Africa) που θα μπορούσαν να αποτελέσουν άσυλο και βάση εκπαίδευσης τρομοκρατικών πυρήνων, που συνδέονται ή εμπνέονται ιδεολογικά με την Αλ-Κάϊντα. Κάτι παρόμοιο συνέβη στο Σουδάν, εν μέρει στην ίδια τη Σομαλία την περίοδο 1992-1997 και αργότερα στο Αφγανιστάν μετά την εγκατάσταση του Οσάμα Μπιν Λάντεν μετά την εκδίωξή του από την ανατολική Αφρική (Σουδάν) το 1998.

Πολλοί «απόστρατοι» Αμερικανοί αναλυτές που προέρχονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας μάλιστα εκτιμούν ότι ο Μπιν Λάντεν από τη βάση του στο Σουδάν είχε εξοπλίσει τις δυνάμεις του πολεμάρχου Αϊντίντ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσής του με τις αμερικανικές δυνάμεις.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου