Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

Δεδομένα σε σκληρό δίσκο επέζησαν της συντριβής του Columbia


Ερευνητές της NASA δημοσίευσαν επιστημονική εργασία βασισμένη σε δεδομένα που ανακτήθηκαν από έναν λιωμένο σκληρό δίσκο του διαστημικού λεωφορείου Columbia, το οποίο διαλύθηκε πάνω από το Τέξας το Φεβρουάριο του 2003.

«Όταν το παραλάβαμε, ήταν δύο φέτες μετάλλου κολημμένες μεταξύ τους. Δεν μπορούσαμε καν να καταλάβουμε αν ήταν σκληρός δίσκος. Ήταν καμένο και οι άκρες είχαν λιώσει» σχολιάζει ο Τζον Έντουαρντς, ειδικός στην ανάκτηση δεδομένων στην εταιρεία Kroll Ontrack, έξω από τη Μινεάπολις.

Αν και στο παρελθόν είχε ανακτήσει δεδομένα από υπολογιστές που καταστράφηκαν σε πλημμύρες και φωτιές, ή πετάχτηκαν στη λίμνη, ο Έντουαρντς ήταν αρχικά απαισιόδοξος για τον δίσκο του Columbia, τον οποίο παρέλαβε έξι μήνες μετά το δυστύχημα.

Ο σκληρός δίσκος περιείχε δεδομένα από ένα πείραμα που είχε πραγματοποιηθεί κατά την μοιραία αποστολή του Columbia για τις ιδιότητες του υγροποιημένου αερίου ξένου.

Την 1η Φεβρουαρίου 2003 το διαστημικό λεωφορείο διαλύθηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα, σε ύψος πολλών χιλιομέτρων, λόγω ενός ρήγματος που είχε δημιουργηθεί κατά την εκτόξευση δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Ο δίσκος των 3409 Megabyte βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμια που είχαν διασκορπιστεί σε μια τεράστια έκταση της πολιτείας του Τέξας. Όχι μόνο είχε διαλυθεί το περίβλημά του, είχε λιώσει και η σφραγίδα που κρατά τη σκόνη μακριά από τη μαγνητική επιφάνεια του δίσκου.

Ευτυχώς, στο εσωτερικό της συσκευής οι μεταλλικές πλάκες στις οποίες αποθηκεύονται τα δεδομένα δεν είχαν παραμορφωθεί. Υπήρχαν πάνω τους τρύπες και γραντζουνιές, όχι όμως πάνω στα σημεία όπου υπήρχαν αποθηκευμένες πληροφορίες.

Δύο άλλες ευτυχείς συμπτώσεις ήταν ότι ο δίσκος ήταν μόνο μισογεμάτος, και βρισκόταν σε έναν υπολογιστή που έτρεχε το απαρχαιωμένο λειτουργικό σύστημα DOS, το οποίο δεν διασκορπίζει τα δεδομένα σε όλη την επιφάνεια του δίσκου.

Όταν οι πλάκες «μεταμοσχεύθηκαν» σε καινούργιους σκληρούς δίσκους, ο Έντουαρντς κατάφερε να ανακτήσει το 99% των δεδομένων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που βασίστηκε στα δεδομένα δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο στην επιθεώρηση Physical Review E.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου