Σάββατο 21 Ιουνίου 2008

Νέος δορυφόρος θα παρακολουθεί τη διόγκωση των ωκεανών


Ο τελειότερος μέχρι σήμερα ωκεανογραφικός δορυφόρος, μια ευρω-αμερικανική ερευνητική συνεργασία, εκτοξεύτηκε την Παρασκευή από την Καλιφόρνια για να παρακολουθεί την άνοδο της στάθμης των ωκεανών και να βελτιώσει τις προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή.

Ο πύραυλος Delta II που μετέφερε τον Jason 2 αναχώρησε στις 10.46 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Βάντερμπεργκ, περίπου 250 χλμ βορειοδυτικά του Λος Αντζελες. Ο δορυφόρος απελευθερώθηκε από τον πύραυλο 55 λεπτά αργότερα και τέθηκε σε τροχιά σε ύψος 1.355 χλμ, όπου άνοιξε τους ηλιακούς συλλέκτες του για να φορτίσει τις μπαταρίες και να ξεκινήσει αργότερα τις μετρήσεις.

Σύμφωνα με τη NASA, το τροχιακό εργαστήριο των 510 κιλών θα μετρά την άνοδο της στάθμης των ωκεανών με ακρίβεια 2,5 εκατοστών, μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με τον προκάτοχό του Jason 1, που προσέφερε ακρίβεια 3,3 εκατοστών.

Οι επιστήμονες διαθέτουν σήμερα μετρήσεις της στάθμης για τα τελευταία 15 χρόνια, ένα χρονικό διάστημα που δεν επαρκεί για μακροχρόνιες προβλέψεις της κλιματικής αλλαγής.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι πάντως ανησυχητικά. Από το 1993 η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 0,3 εκατοστά το χρόνο, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με την ετήσια άνοδο για το σύνολο του 20ου αιώνα.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής στο Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια παρομοιάζουν τις μετρήσεις της στάθμης των ωκεανών από το 1993 με τις συνεχείς μετρήσεις της συγκέντρωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα που ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1950 στο Παρατηρητήριο του Μάουνα Λούα της Χαβάης.

«Τα δεδομένα του Μάουνα Λούα απέδειξαν ότι τα επίπεδα του CO2 πράγματι ανεβαίνουν όπως είχε προβλεφθεί, και αποτέλεσαν τη βάση για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε σύμφωνα με το AFP ο επιστήμονας της αποστολής Λι-Λουένγκ Φου.

«Το ύψος των ωκεανών είναι μια άλλη βασική μέτρηση του κλίματός μας. Το κλειδί είναι να έχουμε καλά βαθμονομημένα δεδομένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα» εξήγησε.

Η διαστολή του νερού λόγω της θέρμανσης και το λιώσιμο όγκων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν άνοδο της στάθμης.

Χωρίς τους ωκεανούς, η άνοδος της θερμοκρασίας θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, δεδομένου ότι το νερό απορροφά το 80% της επιπλέον θερμότητας.

Η αποστολή OSTM/Jason 2 είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA, της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Μελετών (CNES) και της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας EUMETSAT.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου