Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ελληνική παρέμβαση ενάντια στην προώθηση μεταλλαγμένων στην Ευρώπη


Την έντονη αντίδραση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή προκάλεσε πρόσφατο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο αποκάλυψε ότι στις άμεσες προτεραιότητες του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso είναι η αδειοδότηση της καλλιέργειας δυο γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα.

«Λίγες μόνον ώρες μετά την εκλογή του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ο πρόεδρος Μπαρόζο έσπευσε να δείξει τις πραγματικές του προτεραιότητες αψηφώντας τη συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης που είναι αντίθετη και αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στη δημόσια υγεία, στο περιβάλλον και στις υπόλοιπες καλλιέργειες. Προφανώς πίσω από μια ενδεχόμενη έγκριση κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα» δήλωσε ο Ν. Χουντής.

Ο λόγος για το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της αμερικανικής εταιρείας Monsanto και της πατάτας Amflora της BASF. Σημειώνεται ότι το καλαμπόκι ΜΟΝ 810 είναι το μοναδικό γενετικά μεταλλαγμένο προϊόν το οποίο καλλιεργείται στην Ευρώπη, έχοντας πάρει σχετική άδεια το 1998 για 10 χρόνια. Η άδεια αυτή έχει λήξει σήμερα και η αμερικανική εταιρεία αναμένει την ανανέωσή της. Η BASF έχει υποβάλλει αίτηση για αδειοδότηση της γενετικά τροποποιημένης πατάτας της, Amflora.

Σύμφωνα με πηγές του γαλλικού πρακτορείου, ο Barroso προτίθεται να ανοίξει άμεσα το φάκελο των δυο αυτών προϊόντων, καθώς «θέλει να προχωρήσει γρήγορα για να ξεφορτωθεί το πρόβλημα αυτό που τον ταλαιπώρησε κατά την πρώτη του θητεία». «Βασίζεται στις επιστημονικές απόψεις που λένε ότι οι γενετικά μεταλλαγμένοι οργανισμοί δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία, αλλά δεν ασχολείται με τις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες στο περιβάλλον», δήλωσε η ίδια πηγή.

Ο κ. Χουντής, ζήτησε να συζητηθεί άμεσα το θέμα αυτό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις του κ. Barroso. Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά-Βόρεια Πράσινη Αριστερά ζήτησε να τεθεί το θέμα αυτό στη Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με στόχο να εγγραφεί στην επόμενη ημερήσια διάταξη της Ολομέλειας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του AFP με δηλώσεις της εκπροσώπου της, Pia Hansen Arenklide. «Η ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής –στις 17 Φεβρουαρίου- είναι ακόμα υπό συζήτηση» τόνισε. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Barroso δεν προτίθεται να επιβάλλει την καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρώπη. Η κα Arenklide υπογράμμισε επίσης ότι δεν έχει παρθεί ακόμα καμία σχετική απόφαση ούτε οριστεί κάποια ημερομηνία συζήτησης του θέματος.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος της Επιτροπής «έχει εξουσιοδοτήσει τον επίτροπο Υγείας, Τζον Ντάλι, να αναπτύξει ένα πιο εμπεριστατωμένο πλαίσιο λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές δεσμεύσεις της Ε.Ε. και τις προσδοκίες των πολιτών», επεσήμανε.



Αντιδράσεις από τα μέλη της ΕΕ
Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την καλλιέργεια του καλαμποκιού ΜΟΝ 810 ήδη από το 2005, καθώς η Αρχή Ασφαλείας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε το προϊόν αυτό ασφαλές, η πλειοψηφία των κρατών-μελών αντιστέκεται στην απόφαση αυτή.

Συγκεκριμένα, επικαλούνται ειδική ρύθμιση της ΕΕ, «safeguard close», σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα-μέλος δύναται να επιβάλλει απαγόρευση στην καλλιέργεια και κατανάλωση ενός γενετικά μεταλλαγμένου προϊόντος, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε περίπτωση που κρίνει ότι αποτελεί κίνδυνο προς το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Έξι χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Γαλλία κι η Γερμανία, απαγόρευσαν την καλλιέργεια του MON 810 και ένδεκα χώρες ζήτησαν άδεια για να απαγορεύσουν κάθε καλλιέργεια Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, επικαλούμενες τη δυνατότητα αυτή που τους δίνεται. Σημειώνεται όμως, ότι η απαγόρευση αυτή θεωρείται προσωρινό μέτρο και πρέπει να ανανεώνεται μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ενώ, λοιπόν, η ΕΕ δέχεται ιδιαίτερες πιέσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να αρθούν οι απαγορεύσεις αυτές, το 2009 22 χώρες καταψήφισαν το αίτημα του προέδρου Barroso για άρση τους σε Αυστρία και Ουγγαρία. Οι μόνες χώρες που τάχθηκαν υπέρ της άρσης ήταν οι Ηνωμένο Βασίλειο, Φινλανδία, Ολλανδία, Σουηδία και Εσθονία. Παρόλες τις σχετικές πιέσεις από χώρες όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αργεντινή, οι επιμέρους ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διστάζουν να επιτρέψουν την εξάπλωση των μεταλλαγμένων τροφίμων, μπροστά στις αντιδράσεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.

Αναγνωρίζοντας το γεγονός αυτό και μην θέλοντας να επαναληφθεί το περσινό φιάσκο, ο Barroso φέρεται να πραγματοποιεί κάποια στροφή, καθώς έχει δηλώσει ότι «...στον τομέα των ΓΤΟ, για παράδειγμα, θα πρέπει να συνδυάσουμε ένα σύστημα επιστημονικά τεκμηριωμένων κοινοτικών οδηγιών με την ευχέρεια των κρατών- μελών να αποφασίζουν ελεύθερα εάν επιθυμούν να καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς». Συνεπώς, είναι πιθανό οι Βρυξέλλες να μην επαναλάβουν τις περσινές πρακτικές, ζητώντας από χώρες που διαφωνούν με την καλλιέργεια των μεταλλαγμένων να άρουν τις απαγορεύσεις.

Σημαντικά είναι επίσης και τα οικονομικά συμφέροντα τα οποία διακυβεύονται και, σύμφωνα με πολλούς, επηρεάζουν σημαντικά τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Ο Barroso δεν κρίνει παρά με όρους αγοράς και εμπορικών σχέσεων», υπογράμμισε Ευρωπαίος αξιωματούχος, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Η BASF, για παράδειγμα, εκτιμά στα 30 έως 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως τα έσοδα της, εάν επιτραπεί η καλλιέργειά της Amflora.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου