Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Δύο πλανήτες σε τροχιά γύρω από μακρινό άστρο κατέγραψε το Kepler


Μετά από μήνες εξαιρετικά καρποφόρων ερευνών με το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη του πρώτου ζεύγους πλανητών που διέρχονται μπροστά από το ίδιο άστρο, όπως φαίνεται από τη Γη.

Η διέλευση των πλανητών προκαλεί εξαιρετικά μικρές μεταβολές στη φωτεινότητα του άστρου γιατί σκεπάζουν το δίσκο και περιορίζουν την ποσότητα της ακτινοβολίας που φτάνει στις ευαίσθητες κάμερες του Kepler.

Αν το φαινόμενο της μεταβολής της λαμπρότητας επαναλαμβάνεται με σταθερή συχνότητα είναι μία σαφής ένδειξης ότι το άστρο φιλοξενεί πλανητικό σύστημα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν και πλανήτες που δεν πραγματοποιούν διελεύσεις αλλά εντοπίζονται με διαφορετικές μεθόδους.

Οι δύο πλανήτες στο άστρο με τη προσωρινή ονομασία Kepler-9 ονομάστηκαν Kepler-9b και Kepler 9c.

Και οι δύο πλανήτες έχουν μάζα περίπου ίδια ή λίγο μικρότερη από αυτή την Κρόνου, δηλαδή 95 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, και περιφέρονται κάθε 19 και 38 ημέρες αντίστοιχα.

Είναι πιθανόν ότι υπάρχει και τρίτος πλανήτης κάπως μεγαλύτερος από τη Γη σε τροχιά 1,6 ημερών.

Το διαστημικό όχημα Kepler παρακολουθεί συνεχώς ένα μικρό τμήμα του ουρανού με περισσότερα από 150.000 αστέρια και καταγράφει τις μεταβολές της φωτεινότητάς τους. Περισσότερα από 700 αστέρια που θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή εντοπίστηκαν μέσα στις πρώτες 43 ημέρες λειτουργίας.

Τα πορίσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο Science.




ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου